SENZACIJA U MERIBELU

Kanađanka koja nikad nije bila na postolju osvojila zlato

Sen Žermen svjetska prvakinja u slalomu

Sen Žermen: Iza sebe ostavila Šifrin. Twitter

A. V.

18.2.2023

Kanadska skijašica Lorens Sen Žermen (Laurence St-Germain) postala je senzacionalna svjetska prvakinja u slalomu na subotnjem takmičenju u francuskom Meribelu.

Kanađanka je bila iznenađenje i prve vožnje u kojoj je sa startnim brojem 18 došla do trećeg mjesta zaostavši za vodećom Mikaelom Šifrin (Shiffrin) za 61 stotinku.

Sen Žermen je odlično skijala i u drugoj vožnji u kojoj joj je šesti rezultat donio naslov svjetske prvakinje u nevjerojatnom raspletu.

Naime, drugoplasirana Švicarka Vendi Holdener (Wendy je bila na putu prema preuzimanju vodstva, ali je nakon drugog prolaznog vremena pregazila kapiju i ostala bez plasmana. Četverostruka svjetska prvakinja u slalomu Mikaela Šifrin je ušla u drugu vožnju s velikom prednošću, ali ju je do trećeg prolaza izgubila i s tek 27. vremenom druge vožnje na kraju osvojila drugo mjesto sa 57 stotinki zaostatka za pobjednicom.

Bronzano odličje, njeno prvo pojedinačno na velikim takmičenjima, osvojila je Njemica Lena Duer (Duerr) koja je za Kanađankom zaostala za 69 stotinki.

Do današnje utrke Sen Žermen nijednom nije bila na pobjedničkom postolju, a najbolji rezultat u utrkama Svjetskog kupa bilo je peto mjesto koje je osvojila na paralelnom slalomu, dok je u klasičnom slalomu bila šesta prije nešto više od dvije godine u Leviju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.