KAMBEROVIĆA POLJE

U Zenici održane Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Ekipno u muškoj kategoriji, prvo mjesto je zauzeo Zeničko-dobojski kanton, drugo Srednjobosanski kanton, a treće Unsko-sanski kanton

Sa događaja. Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH

A. O.

25.6.2023

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH uspješno je organizovao Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje se održalo u Zenici na Atletskom stadionu Kamberovića polje od 22. do 24. juna 2023. godine.

Ovo su do sada najbrojnije igre na kojima je učestvovalo 100 takmičara iz Slovenije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su se takmičili u atletici, odnosno u trkama u kolicima na 100, 200 i 400 metara, u atletskom višeboju u disciplinama: koplje, kugla, disk i čunj, te u šahu.

Konačni rezultati su sljedeći:

Ekipno u muškoj kategoriji, prvo mjesto je zauzeo Zeničko-dobojski kanton, drugo Srednjobosanski kanton, a treće Unsko-sanski kanton. Dok je u ženskoj kategoriji, prvo mjestuo su zauzele članice iz Zeničko-dobojskog, drugo Unsko-sanskog, a treće iz Srednjobosanskog kantona.

Kada je riječ o najboljim pojedincima takmičenja, Sajjra Poljo iz Zenice je proglašena za najbolju pojedinku na takmičenju, a Adem Nebi iz Sjeverne Makedonije za najboljeg pojedinca takmičenja.

Rukovodilac Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Albert Dodik je istakao kako taj savez okuplja 15 udruženja i ima više od 1.200 članova koji se svakodnevno susreću sa izazovima pristupačnosti koji im otežavaju aktivan životni stil te dodao.

- Bavljenje sportom je izuzetno važno za osobe sa invaliditetom te izražavamo zahvalnost domaćim institucijama i društveno odgovornim kompanijama bez čije podrške nebismo uspjeli organizovati ovogodišnje Igre. Brojni prijatelji Igara, mediji, kompanije, udruženja i pojedinci su dali svoje vrijeme i resurse kako bismo uspješno organizovali i ovaj događaj, i na tome im od srca zahvaljujemo - kazao je Dodik, saopćili su organizatori. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.