USPJEŠNE KARIJERE

Teško je reći zbogom: Sportisti koji su se povukli dok su bili na vrhu

Dominiranje jednim sportom je teško ostvarivo, još je teže priznati da više niste na vrhuncu moći i da je nastavak samo borba sa vjetrenjačama

Bolt: Povukao se na vrhuncu karijere. AP

7.7.2023

U svim sferama života, teško je priznati sebi da više vi niste taj. Pogotovo kada su u pitanju profesionalne sportiste na najvišem nivou. 

Kada dominirate nekim sportom godinu za godinom i tako više od jedne decenije, veoma je teško preći preko toga da su došli neki novi, bolji koji su jednostavno nemoguća misija. 

Ipak, postoje oni koji su uspjeli uraditi nemoguće - povući se na vrhu. 

1) Jusein Bolt

Jusein Bolt (Usain), legendarni jamajčanski sprinter, završio je svoju karijeru na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. godine. 

Nažalost, on se u posljednjoj utrci povrijedio. Iako on nije osvojio zlatnu medalju u svojoj posljednjoj utrci, njegov oproštajni nastup ostavio je dubok utisak na publiku diljem svijeta.

Bolt je postao simbol brzine i izvanrednosti u atletici, a njegov oproštajni krug oko stadiona predstavljao je emotivan trenutak za sve ljubitelje sporta.

2) Majkl Džordan

Kada se govori o najboljem kraju karijere, teško je zaobići Majkla Džordana (Michaela Jordana).

U svom posljednjem NBA finalu, Džordan je postigao odlučujući koš u posljednjim trenucima utakmice, donoseći svojim Bulsima šestu titulu u isto toliko finala. 

Ipak, ne može se preći preko toga da Džordan možda i nije znao reći zbogom. On se poslije toga vratio kako bi odigrao u Vašington Vizardsima još dvije sezone. Uprkos tome, drugi od tri odlaska u penziju ovog legendarnog košarkaša je nemoguće zapostaviti.

3) Rodžer Federer

Rodžer Federer (Roger), švicarski teniski velikan, imao impresivnu karijeru i brojne veličanstvene trenutke.

Iako je teško izdvojiti jedan kao najbolji, njegov nastup na Vimbldonu 2021. godine svakako je bio poseban. Federer je stigao do četvrtfinala turnira, a iako je izgubio u toj fazi od Huberta Hurkača (Hurkacz), njegovo prisustvo na terenu i njegova sposobnost da se vrati nakon povrede bili su emotivni za sve njegove navijače, ali i ljubitelje tenisa.

Federer je oduševio publiku i pokazao zašto je jedan od najomiljenijih tenisera svih vremena.

4) Beri Senders

Američki fudbal je u posljednjim godinama postao popularan i na ovim prostorima. Onda je nemoguće spomenuti jedan od najboljih krajeva karijera u historiji NFL-a. 

Beri Senders (Barry Sanders), legendarni running bek Detroita, uspio je oboriti brojne rekorde za vrijeme svoje karijere. Nikad nije uspio osvojiti šampionski prsten, ali je uspio karijeru završiti na svoj način. 

On je poslije kraja svoje posljednje utakmice u profesionalnoj karijeri bez ikakve pompe samo otrčao u svlačionicu, kao da je otišao u zalazak sunca. 

5) Habib Nurmagomedov

Habib Nurmagomedov je jedan od najdominantnijih boraca u historiji MMA kao sporta. Dagestanac je karijeru završio na nevjerovatnih 29-0, a posljednji meč je imao protiv Džastina Gejdžija (Justin Gaethje). 

Standardno dominantnom predstavom, otišao je u penziju. Kasnije se ispostavilo da je to bilo obećanje majci koja je to zatražila od njega. 

On ga je ispunio i otišao u historiju kao jedan od rijetkih u ovom sportu koji nikad nisu bili pobijeđeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.