IZAZIVANJE SUDBINE

Priče o pobjedama Davida protiv Golijata nikada ne dosade: Evo nekih od najboljih

Neki od historijski najbitnijih momenata za sport desili su se kada su apsolutni autsajderi upisivali pobjede u stilu Davida protiv Golijata

Daglas: Nokautirao Tajsona u 10. rundi. AP

25.8.2023

U svijetu sporta, gdje trijumf i poraz često zavise od najsitnijih razlika, nešto posebno fascinira u svjedočenju kako autsajder prevazilazi sve prepreke. 

To su priče koje odjekuju kroz vrijeme inspirišući generacije koje dolaze. Svi smo nekoj svjedočili i svima nam je neka srcu mila. 

Čudo na ledu

Usred tenzija Hladnog rata, grupa mladih i relativno nepoznatih američkih koledž igrača izašla je na led protiv moćnog sovjetskog hokejaškog tima, koji je godinama dominirao međunarodnom igrom. 

Na Zimskim olimpijskim igrama 1980. godine, američki hokejaški tim, sastavljen od amaterskih igrača, uspio je pobijediti snažno favorizovani sovjetski tim u zadivljujućem iznenađenju. 

Njihova pobjeda, poznata kao "Čudo na Ledu," ne samo da je lansirala američki tim do nevjerojatne zlatne medalje, već je postala simbol nade i jedinstva tokom turbulentnog perioda u historiji.

5000/1

Engleska Premijer liga je poznata po svojoj konkurentnoj prirodi, gdje uspostavljeni divovi konstantno konkurišu za titulu prvaka. Međutim, u sezoni 2015-2016, Lester, tim koji je jedva izbjegao ispadanje prethodne godine, krenuo je na iznenađujuće putovanje.

Sa mješavinom timskog rada, izuzetnog vođstva i nepokolebljive vjere, "Lisice" su pobijedile šanse od 5000 prema 1 i osvojile Premijer ligu, kao i srca svih fanatika i zaljubljenika divnog sporta.

Baster Daglas

U jednom od najšokantnijih iznenađenja u historiji boksa, Džejms Baster Daglas (James "Buster" Douglas), borac sa historijom nesigurnosti, suočio se sa navodno nepobjedivim Majkom Tajsonom (Mike Tyson), koji je držao titulu prvaka teškaša i neporaženi rekord. 

Protiv svih očekivanja, Daglas se borio sa nevjerojatnom odlučnošću i nokautirao Tajsona u desetoj rundi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.