IMPRESIVAN PODVIG

Španac napravio historijski spust niz najviši glacijalni vodopad

Znali smo koliko je to rizično, ali kada pogledate oko sebe, sve je imalo smisla, rekao je Serasoles

Serasoles: Uzbudljiva avantura. Facebook / Aniol Serasolses

R. Kapetanović

11.12.2023

Španski avanturist i kajakaš Aniol Serasolses (Serrasoles) kroz karijeru je napravio neke zaista impresivne spustove. Jedan takav spust je napravio upravo niz najviši glacijalni vodopad na Arhipelagu Svalbard u Norveškoj.

Serrasolses i njegov tim su krenuli na izazovno putovanje na arhipelag Svalbard, jedno od najudaljenijih mjesta na Zemlji, a sve je počelo 36-satnim putovanjem morem od Longjirbaen (Longyearbyen) do glečera Brasvelbrin (Brasvellbreen). 

Pješačili 11 kilometara

Tim koji su još činili kajakaši David Sodomka, Aleiš Salvat (Aleix) i Mikel Sarasola, pješačio je 11 kilometara preko ledenog arktičkog prostranstva kako bi došao do rijeke koja vodi do glacijalnog vodopada.

Tokom putovanja ova hrabra posada se suočavala s brojnim preprekama uključujući penjanje opasnim ledenim zidovima, prelazak potoka i pukotina, kao i savladavanje nepredvidivih rijeka isklesanih u arktičkom ledu.

Suočavajući se s vodopadom visine 20 metara, Španac je započeo spust koji mu je osigurao mjesto u analima historije kajakaštva. Razmišljajući o historijskom spustu, impresionirani Serasolses nije krio svoje divljenje.

- Teško je pronaći prave riječi kojim bi se opisao ovaj osjećaj. To je kao vožnja kajakom na drugoj planeti. Bez sumnje, ovo je najjedinstvenije kajakaško iskustvo koje sam doživio u svom životu - rekao je Serasoles.

Okruženje koje se stalno mijenja

Suočavajući se sa tako nepredvidivim arktičkim okruženjem, tim je bio svjestan rizika.

- Bili smo u okruženju koje se stalno mijenja, na potpuno nepredvidivom mjestu. Znali smo koliko je to rizično, ali kada pogledate oko sebe, sve je imalo smisla - dodao je Španac.

Spust je nazvan "Philip's Ladder" i odaje počast kolektivnom duhu tima. Ovo ime simbolizira podršku i jedinstvo bez koje ovi hrabri ljudi ne bi uspjeli.

Jedan od ključnih elemenata za ovaj historijski uspjeh je saradnja s brendom Prada Linea Rossa, proizvođačem tehničke opreme koju je Serrasolses koristio za suočavanje s teškim arktičkim uslovima. Odjeća koju je odabrao sportista zapravo pripada novoj kolekciji.

Ovaj izuzetni spust bit će prikazan u nadolazećem dokumentarcu "Ice Waterfalls". Film će ponuditi priču o Serasolsesovom historijskom putovanju i njegovim avanturama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.