ZOI '84

U Sloveniji izložba u znak sjećanja na Olimpijske igre u Sarajevu

Olimpijski komitet Slovenije će održati izložbu Srebrenih igara 1984. godine iz glavnog grada BiH

Olimpijski komitet Slovenije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
R. K.

17.1.2024

Muzej novije i savremene historije Slovenije i Muzej sporta, u saradnji s Olimpijskim komitetom Slovenije, kao i Savezom sportskih društava, organizuje izložbu Srebrenih igara 1984. godine iz Sarajeva.

 - 2024. godine slavimo 40. godišnjicu sportskog događaja u koji su bili jako uključeni i Slovenci. Na Olimpijskim igrama, koje su održane od 8. do 19. februara 1984. godine u Sarajevu, aktivno su učestvovali u organizaciji i realizaciji Igara, ali su se istakli i na sportskim takmičenjima. Važnu ulogu odigrali su slovenska scenografkinja Meta Hočevar, koja je osmislila scenografiju otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, i akademski slikar Jože Trobec, koji je kreirao službenu maskotu Igara, Vučka. Mnogi slovenski sportski radnici zauzeli su ključne pozicije u pripremi terena. Bili su glavni treneri tadašnje jugoslovenske reprezentacije, čiju su jezgru predstavljali slovenski sportisti. Slovenski skijaš Jure Franko osvojio je prvu medalju na Zimskim olimpijskim igrama za Jugoslaviju. Događaj je medijski podržao i kokreirao mnoge slovenske kompanije, Radio Ljubljana i Televizija Ljubljana donijeli su sportske događaje po lošem vremenu u domove Slovenaca – napisali su na službenoj stranici Olimpijskog komiteta Slovenije.

Povodom godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu oživljavaju se događaji izložbom koja će spojem muzejskog rada i istraživanja privatnih kolekcionara prikazati ulogu Slovenaca u ukupnoj olimpijskoj manifestaciji.

Bit će predstavljena sjećanja na sportske radnike i funkcionere koji su preuzeli vodeću ulogu u realizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Izložba će biti otvorena od 19. januara do 5. maja 2024. u Muzeju nove i savremene historije Slovenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.