PO DOLASKU U BIH

Sanda Dubravčić za "Avaz": Cijelo Sarajevo je tada živjelo za Olimpijadu

Pogotovo sam uzbuđena kad je Vučko došao, dodala je

Sanda Dubravčić - Avaz
Sanda Dubravčić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

7.2.2024

Sanda Dubravčić, hrvatska klizačica, žena koja je upalila plamen Olimpijade i ugledna doktorica stigla je danas u Sarajevo povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih Olimpijskih igara.

Sanda je za “Avaz” kazala kako je jako uzbuđena povodom obilježavanja ove godišnjice i kako ima osjećaj kao da se Olimpijada dogodila jučer.

- Pogotovo sam uzbuđena kad je Vučko došao. Ne znam da li znate, Vučko je jako tražen. Ja sam inače pročelnica Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Zagrebu. Jedna od glavnih terapeutkinja je rekla "Nemoj, molim te, doći bez Vučka, jer moji nećaci skupljaju sa svih Olimpijskih igara neke suvenire. Ne može se do Vučka doći. Molim te nađi nešto u Sarajevu". Ipak, ovaj koji sam dobila neću dati. Vrlo dirljivo, vrlo emotivno. Prekrasan doček, imate divnu gradonačelnicu. Sad, dva dana uživanja i podsjećanja na te godine - kazala je Sanda Dubravčić za "Avaz". 

Sanda se dotakla i najljepših uspomena na ZOI u Sarajevu.

- ZOI je bila Olimpijada svih nas. Od trenutka kad sam saznala da ću imati tu čast kao prva žena upalim olimpijski plamen, zahvaljujući sportskim rezultatima, to je bilo nešto fenomenalno. Naravno, taj boravak u Sarajevu i taj sam čin, malo nas je u svijetu. Upravo zbog toga je to specifičan događaj. Svi pitaju da li sam imala tremu. Da se zna, nisam! To je bilo toliko divno, međuljudski odnosi su bili drugačiji nego danas. Cijelo Sarajevo je tada živjelo za Olimpijadu. Moji roditelji su imali prijatelje u Sarajevu, nažalost, i jedni i drugi su pokojni. Đino, mamin kum, je i do dućana išao automobilom, a pošto se ta tri tjedna nije smjelo voziti, on je rekao: "Nema veze, sve za Olimpijadu". Stvarno je bilo vrlo dirljivo. Ljudi su živjeli za Olimpijske igre. Mislim da je bila jedna od najljudskijih u povijesti - rekla je Sanda.

Legendarna Sanda Dubravčić je na kraju poslala i poruku građanima Sarajeva.

- Drago mi je što sam tu. Želim da svi budu zdravi, sretni i da vole svoj život, te da uživaju u svakom trenutku - poručila je za kraj razgovora Sanda Dubravčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.