EMF EURO 2024

Posjetili smo trening mininogometne reprezentacije BiH: Spremni smo dočekati svjetske zvijezde u Sarajevu

Iznenadit će se svi kakve zvijezde ćemo gledati u različitim reprezentacijama, rekao je Blažević

S treninga mininogometne reprezentacija BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Di. Ramović

23.5.2024

Sarajevo se sprema za sportski spektakl – Evropsko prvenstvo u mininogometu (EMF Euro 2024 Sarajevo), koje će se igrati od 1. do 9. juna ove godine u Skenderiji.

Naša reprezentacija održala je trening kojem je prisustvovala ekipa "Avaza“. Imali smo se priliku uvjeriti da među našim igračima i stručnim štabom vlada dobro raspoloženje i optimizam.

Momci treniraju u jako dobroj atmosferi i može se primjetiti da sa nestrpljenjem očekuju početak ovog turnira kako bi svima pokazali šta mogu.

Jako lijepa priča

O tome je za "Avaz“ govorio Samir Bekrić, nekadašnji fudbaler Željezničara i trenutni član mininogometne reprezentacije BiH.

- Atmosfera je super, vidite i sami, ovo je jako lijepa priča. Do sada je sve jako dobro, momci su pozitivni i svi jedva čekaju početak. Ovo je velika stvar za državu i grad Sarajevo, da kod nas dolaze prvaci Evrope i svijeta. 

Nadamo se da ćemo se pokazati u najboljem svjetlu. Imali smo neke male sitne povredice ali za sada je sve super. Naš selektor sve drži pod kontrolom i dobro se radi. Nadam se da ćemo svi biti zdravi za Evropsko prvenstvo i svi ćemo dati svoj maksimum kako bi napravili što bolji rezultat.

Selektor naše reprezentacije Samir Mekić je jako dobro dobro organizovao treninge, a intenzitet priprema je na visokom nivou.

- Mi treniramo dva i po mjeseca po dva puta sedmično, a zadnjih 15 dana treniramo tri puta sedmično. Momci na treninzima daju svoj maksimum. Ima tu igrača koji su s nama od početka, a imamo također pet ili šest novih igrača koji su nam se pridružili u posljednjih desetak dana. 

Neki igrači su nam otišli, ali uprkos tome nadamo se da ćemo dati svoj maksimum. Kada budemo igrali i trčali nijedan se igrač neće štediti – rekao je selektor Mekić.

Nešto novo za momke

Podsjetimo, reprezentacija Bosne i Hercegovine će igrati u grupi A zajedno sa Slovenijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Samir Bekrić smatra da naša ekipa može parirati u grupi, iako se radi o puno iskusnijim reprezentacijama.

- To su ekipe koje igraju dugi niz godina, mi smo se tek skupili ali možemo igrati, imamo kvalitet to ćemo i pokazati, naravno da možemo igrati s njima i potrudit ćemo se da prođemo grupu.

Mininogometni reprezentativac Senijad Ibričić je za "Avaz" oktrio koji cilj su postavili on i njegovi saigrači za predstojeći turnir.

- Očekivanja su uvijek najbolja. Ovo je nešto novo za mene i za naše momke. Postavili smo sebi cilj da prođemo grupu. Mislim da za to imamo realne šanse kada pogledamo našu grupu. Osnovni cilj nam je da pred našom publikom odigramo dobro i probamo proći grupu, a poslije ćemo vidjeti šta će biti - kazao je on.

Treningu je prisustvovao i predsjednik Udruženja Mininogomet BiH i potpredjsednik organizacionog odbora Elvin Blažević, kao i potpredsjednik Udruženja Mininogomet BiH Ervin Blažević.

Oni su najzaslužniji za to što su Sarajevo i BiH dobili organizaciju ovog turnira u konkurenciji sa Azerbejdžanom, Turskom, Španijom, Engleskom i drugima.

Velika čast za Sarajevo

Elvin nam je objasnio kako je Sarajevo izabrano za domaćina jednog ovakvog turnira i šta to predstavlja za našu zemlju.

- Dobili smo organizaciju turnira pored jake konkurencije u Sofiji na generalnoj skupštini gdje se glasalo između Azerbejdžana, Austrije, Turske, Španije i drugih. Mi smo izlobirali da se ovaj turnir organizuje u Sarajevu zbog njegovog geografskog položaja i zbog toga što je naš grad jako atraktivan za turiste. 

Nama je čast da smo Evropsko prvenstvo sa 23 zemlje učesnice doveli u Bosnu i Hercegovinu, našem narodu i građanima da gledaju velike zvijezde poput Božinova, koji je igrao za Juventus i Mančester siti, kao i za Bugarsku reprezentaciju. Iznenadit će se svi kakve zvijezde ćemo gledati u različitim reprezentacijama – govorio je Elvin pa se osvrnuo na razvoj mininogometa u BiH:

Sportska svijest

- Ovim Evropskim prvenstvom ćemo mi podići sportsku svijest u našem gradu za mlađe naraštaje. Mininogomet više neće biti nepoznanica nego će biti jedan sport koji je važan za razvoj mladih igrača. Proporcije terena su 46x26 i to je odlična priprema mlađih igrača za veliki teren. Nadamo se popularizaciji ovog sporta kroz Evropsko prvenstvo u našoj državi.

Spomenuli smo da je selektor naše reprezentacije Samir Mekić,  nekadašnji trener mlađih selekcija Želje i Olimpika i nekadašnji fudbaler Željezničara.

Na nedavnom Kupu nacija za mininogometnu reprezentaciju su igrali: Senijad Ibričić, Samir Bekrić, Zajko Zeba, Milan Muminović, Terzić, Popovac, Sadiković, Ragipović, Logić, Urta, Dedić, Kulašević, Elpez, Barčić i Blažević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.