VIJESTI

Volkswagen promijenio rukovodstvo, na testovima dozvoljene emisije gasova mogli bi pasti i "Volvo", „Renault“ i "Hyundai"

Problemi za velike proizvođače automobila

A.U.

25.9.2015

Autogigant „Volkswagen“ dovest će novog šefa samo nekoliko dana nakon ostavke prethodnog direktora zbog skandala. Na tu poziciju imenovan je Matthias Mueller, dosadašnji šef Porschea koji je filijala „Volkswagena“.

U međuvremenu, Međunarodni savjet za čist prevoz (ICCT) saopćio je da još tri velika proizvođača automobila bi „vrlo teško prošli" nova pravila o emisijama štetnih gasova, zbog čijih lažnih podataka je " Volkswagen" i upao u krizu.

U tom kontekstu spomenuti su "Volvo", „Renault“ i "Hyundai" mogli bi da padnu na testovima emisija štetnih gasova.

Kako pišu engleski mediji, rezultati istraživanja ove organizacije otkrili su da su ovi autogiganti iz Švedske, Francuske i Južne Koreje prošli testiranja pod sadašnjim laboratorijskim uslovima koje je propisala EU, ali da, naprimjer, vozila "Volvoa" izbacuju 14,6 puta više štetnih gasova kada se podvrgnu rigoroznijem testu, "Renaulta" 8,8 i " Hyundaija" 6,9 puta.

U međuvremenu, „Volkswagen“ želi što prije promijeniti imidž ukaljan lažiranjem emisija štetnih gasove koje je zabilježeno u 11 miliona njihovih vozila. Ovakva žurba nije u skladu s uobičajenom praksom i pojedini investitori pobunili su se protiv izbora novog izvršnog direktora na mesto Martina Winterkorna, koji je u srijedu podnio ostavku.

- Ovdje je u pitanju samo panična reakcija kompanije - kazao je Sasja Beslik iz „Nordea“, jednog od najvećih investitora nemačkog autogiganta.

Dodao je da bi moglo biti koristi od brzog imenovanja novog šefa kompanije.

- Njima je zaista potrebno da povrate povjerenje tržišta i jedan od potencijalno najboljih načina da se to uradi jeste imenovanje novog čelnog čovjeka i pokušaj da se sve loše ili neodgovorne stvari vežu za starog – kazao je Beslik.

Uoči imenovanja Muellera, dionice "Volkswagena“ na Frankfurtskoj berzi porasle su na 117 eura, što predstavlja samo blagi oporavak od nezapamćenih gubitaka sa početka sedmice kada je vrijednost dionica pala za 58 posto u odnosu na mart.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.