VIJESTI

NOĆ VJEŠTICA OBILJEŽENA U ZENICI: Grad preplavljen vješticama, skeletima i vampirima

Izazvali ogromnu pažnju javnosti

Autor:D. PAŠALIĆ

31.10.2015

Širom svijeta večeras se obilježava Halloween - Noć vještica, koja je posljednjih godina sve zastupljenija i u Zenici.

Tako je brojna zenička omladina maskirana u vještice, skelete, Anonymouse, vampire i druge kostime šetala ulicama grada kako bi obilježili 31. oktobar izazivajući ogromnu pažnju prolaznika.

- Već dvije godine činim dio ove specijalne noći, jer nam omogućava da budemo šta god želimo. Kako se u Zenici prije nije davao toliki značaj ovom datumu, raduje me što je iz godine u godinu prisutno sve više maskiranih Zeničana na ulicama grada - kazao je za "Avazov" portal Armin Smajić.

Valja istaći kako su brojni ugostiteljski objekti organizovali proslavu Halloweena, dok je za najmlađe uz DJ Djed Mraza tradicionalno organizovan 6. Halloween party koji je na platou ispred zeničkog kina okupio stotine mališana.

Podsjetimo, Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, nastala na temelju kristijaniziranih keltskih poganskih obreda u slavu žetve.

Međutim, danas se većinom slavi kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova i zombija, a karakteristike ovog praznika su i bundeve, zatim horor filmovi a sve sa ciljem zastrašivanja jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči dana Svih svetih.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.