VIJESTI

Tihi hod za veliku bol od Karaule do Večića

Memorijalni marš mira Kotorvarošana

Autor:S. PINJO

1.11.2015

Jutros je iz Karaule kod Travnika prema Večićima u Kotor Varošu krenula povorka od stotinjak kotorvarošana na trodnevni memorijalni marš mira u znak sjećanja na stradale zarobljene i nestale Bošnjake, u periodu od prvog do trećeg novembra 1992. godine.

Uz povorku su krenuli i brojni travničani i građani sa područja srednje Bosne, te pripadnici Općinske organizacije crvenog križa Travnik na čelu sa Ahmed dr. Šečićem.

Kolona mira pod nazivom "Tihi hod za veliku bol" će se kretati na relaciji Karaula-Bešpelj-Večići i proći kroz općine Travnik, Jajce, Skender Vakuf i Kotor Varoš. Organizator ovog pohoda je Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih lica "Vrbanja" Kotor Varoš, a cilj je odati počast stradalim zarobljenim i nestalim Bošnjacima i Hrvatima, te žrtvama torture tokom rata 1992. -1995. godine.

Kako navode Munevera Avdić predsjednik i Semina Alagić sekretar udruženja, centralna manifestacija sjećanja na stradale predviđena je po dolasku kolone u utorak trećeg novembra u Večićima sa početkom u deset sati.

- U Večićima očekujemo dolazak i obraćanje predstavnika vlasti iz oba entiteta, kao i mnogobrojnih građana iz svih krajeva BiH. Ovo je treći po redu pohod kada obilježavamo dvadeset i tri godine od zarobljavanja naših sugrađana i dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Nažalost još uvijek je nepoznata sudbina 249 kotorvaroških Bošnjaka i oko 30 Hrvata. Samo u periodu od prvog do trećeg novembra 1992. godine, na ovoj dionici je zarobljeno 177 Bošnjaka, a još uvijek ih je 175 na evidenciji traženja. Iz navedene grupe 161 Bošnjak posljednji put je viđen trećeg novembra 1992. godine u prostorijama OŠ u Grabovici na području općine Kotor Varoš - kaže Avdić. 

Za zločine nad kotorvaroškim Bošnjacima i Hrvatima još uvijek nije izrečena ni jedna presuda. Udruženje OPŠ ZiNO „Vrbanja“ želi istrajati na rješavanju ovog problema.

- Tražimo i apelujemo na nadležne da se ubrza rješavanje sudbina nestalih osoba Kotor Varoša, a mi nastojimo podsjećati i opominjati, te slati poruke mira kako se ovi zločini više nikada i nikome ne bi ponovili - istakla je Alagić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.