VIJESTI

Vehid Gunić na liječenju senzacionalnom metodom

Poznati novinar liječi se od raka kože u Oslu

E. Ma.

26.12.2015

Vehid Gunić, novinar, pisac, publicista, urednik i voditelj, kojeg gledaoci najviše pamte po kultnoj emisiji "Meraklije", liječi se u norveškom Oslu, na najvećoj i najpoznatijoj evropskoj klinici za liječenje raka. Njemu je dijagnosticiran crni melanom, oblik raka kože. Detalje liječenja Gunić objavljuje na svom Facebook profilu, a iz njegovih riječi može se zaključiti da ovog svestranog 74-godišnjaka, ljubitelja sevdaha, nije napustio optimizam.

Ljekovita riječ 

- Živ sam i živ ću biti ja zahvaljujući i ovom mladom norveškom doktoru, onkologu u najvećoj i najpoznatijoj evropskoj klinici za liječenja raka. Doktor je Jan Ojvind Kvaloj (Oyvind Kvaloy), mladi specijalista i šef jednog odjeljenja. Njegov nastup i njegova riječ ljekovitiji su od plazme koju će mi narednih nedjelja ubrizgavati da protjeramo uljeze iz moga tijela - naveo je Gunić.

On je napisao da mu je prije tri godine dijagnosticiran rak na tabanu kojem je “dohakao”, kako kaže, uz pomoć petroleja i tri operacije.

vehid-gunic-27

Guniću dijagnosticiran crni melanom, oblik raka kože

- Sada me napao od članka i onda krenuo uznožno do iznad koljena. Posijao je crne neugodne pikne, ali ćemo mu dohakati. Među prvim sam pacijentima najveće i najpoznatije europske klinike za liječenje oboljelih od raka, na meni će se primijeniti najnovija senzacionalna metoda – imunološka terapija. Suština je u tome da će mi se intravenozno svake treće sedmice, putem infuzije, ubrizgavati supstanca u postupku koji se ovdje zove kejtruda ili pembrolizumab. Ne znam tačno šta to znači, ali znam da ta supstanca, ulaskom u ljudski organizam, daje mu novu imunološku snagu da se bori protiv opasnih ćelija koje su napale organizam – kaže Gunić.

Efikasna terapija 

On je rekao da je, iako se cijena ovakve terapije još drži u tajnosti, uspio nekako “iskopati” informaciju da ovakve četiri terapije koštaju približno 20.000 eura. 

- Cijena, doduše, još nigdje nije fiksirana i ona zavisi od težine pacijenta. Imunološka terapija do sada se pokazala najefikasnijom u borbi protiv raka kože. Predajem se klinici u Oslu svjestan da je sve još u začetku, pa ću, na izvjestan način, kao Vehid Gunić biti pomalo i pokusni kunić - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.