VIJESTI

TRAVNIK Problem prijevoza učenika ni blizu konačnog rješenja

Protest roditelja i djece ispred zgrade Vlade SBK

K. KAVAZOVIĆ

2.2.2016

Pred zgradom Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) jučer su protestirali roditelji i djeca iz travničkog naselja Didaci. Iako su krajem prošle sedmice iz Vlade saopćili, a gotovo svi mediji prenijeli, da je riješen problem, jučerašnji protest potvrdio je pisanje našeg lista da je ipak daleko od rješenja. 

Linijski saobraćaj

Protekle sedmice više od 400 učenika nije dolazilo na nastavu, roditelji osnovaca iz Didaka koji na nastavu idu u KŠC „Petar Barbarić" u Travniku jučer su protestirali, a nakon toga i razgovarali s resornom ministricom Katicom Čerkez.

- Mi imamo višegodišnji problem s prijevozom učenika. Naime, oni se voze u linijskom saobraćaju do autobusne stanice, što je protivno zakonu, jer djeca imaju pravo na vanlinijski prijevoz do najbližeg stajališta, a to je u našem slučaju Dom zdravlja Travnik - pojasnila nam je Dijana Jozak, majka jednog osnovca.

Zbog ovog kršenja prava osnovaca dešavalo se da djeca koja slabo poznaju grad izađu ranije i zalutaju, ali i da u povratku propuste stanicu, pa je u nekoliko slučajeva policiji prijavljivan i nestanak djece. Među ovim osnovcima su i djeca s posebnim potrebama.

Ministrica Čerkez jučer je obećala roditeljima da će učiniti sve da se ovo ne dešava jer su 
djeca iz Didaka već tri sedmice bez prijevoza. 

Aneks ugovora

- Ovdje imamo problem 14 djece iz sela Didaci, a ja se nadam da ćemo ovo riješiti. Aneks ugovora je Vladu i Ministarstvo stavio u pat-poziciju. Oko 437 djece nije startalo u drugom polugodištu zbog problema s prijevozom - kazala je Čerkez.

U SBK pravo na prijevoz ostvaruje više od 5.000 učenika, a prošle godine Vlada je za te namjene izdvojila 3,3 miliona KM. Ove godine sredstva su umanjena za oko 500.000 KM i to je uzrok negodovanja prijevoznika.

Sabotirani javni pozivi 

Prijevoznici su i prošle jeseni, a tako i na početku ove godine odbijali prevoziti učenike da bi ostvarili nove ugovore ili produžili postojeće te održali veliki iznos cijene. Raspisane javne pozive sabotirali su žalbama. Na ovaj način ucjenjuju i Vladu, i roditelje, i djecu. 

Kako je potvrdila Čerkez, u pojedinim slučajevima gdje bi se i javio drugi prijevoznik, „monopolisti" bi dobivali informacije iz Kantona ili inspekcijske službe koja bi u tim slučajevima „vrlo brzo i efikasno" vršila kontrolu i kažnjavala one prijevoznike koji se usude umiješati u posao prijevoza učenika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.