DAMIR ARNAUT: Međunarodni sudovi utvrdili da su vojnici JNA bili legitimni vojni cilj

Pravni ekspert i potpredsjednik SBB-a

S. D.
02.05.2016 20:24

Damir Arnaut, pravni ekspert s iskustvom u međunarodnoj pravnoj praksi i potpredsjednik Saveza za bolju budućnost, za „Dnevni avaz“ kaže da su 2. i 3. maj važni historijski datumi, ali da je činjenica da su događaji vezani uz 3. maj prije 24 godine predmet političkih manipulacija, naročito u manjem bh. entitetu. 

Arnaut je imao značajnu ulogu u odbrani tokom procesa protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva RBiH, uhapšenog u Velikoj Britaniji po potjernici iz Srbije upravo zbog dešavanja 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a koji je rezultirao oslobađajućom presudom. Kaže da su sud u Londonu te sud u Hagu bili decidirani u kvalifikaciji  kolone vozila i ljudstva bivše JNA kroz Dobrovoljačku ulicu 1992. godine. 

- Haški tribunal i međunarodni tužioci u BiH zaključili su da su naoružani vojnici JNA koji su prevozili kidnapovanog predsjednika suverene države predstavljali legitiman vojni cilj. Nakon toga, sud u Londonu u oslobađajućoj presudi doktoru  Ganiću odlučio je da taj konvoj "nije imao nikakvo pravo na zaštitu niti su vojnici u tih 30 vozila bili ratni zarobljenici". To su pravne činjenice - naglašava Arnaut. 

S druge strane, dodaje, poražavajuće je da se i nakon utvrđenih pravnih činjenica manipulira brojem poginulih vojnika. 

- Najtužnija je, međutim, manipulacija žrtvama. Predstavnici entiteta RS svakog 3. maja dovedu porodice preko 40 JNA vojnika u Dobrovoljačku i ponove im neistinu da su njihovi sinovi stradali baš tu, baš tog dana. U Dobrovoljačkoj je tog 3. maja, međutim, poginulo šest naoružanih vojnika JNA. Dan prije, 2. maja, na Obali i okolnim ulicama poginulo je oko 30 vojnika JNA, većinom specijalaca, dok su oklopnim vozilima i drugim teškim naoružanjem pokušavali zauzeti zgradu Predsjedništva i užu gradsku jezgru - podsjeća Arnaut. 

Manipulacija majkama 

Govoreći o najavljenom sutrašnjem okupljanju predstavnika iz RS u Dobrovoljačkoj, Arnaut kaže da je riječ o manipulaciji majkama. 

- Meni je žao tih majki koje pale svijeće u Dobrovoljačkoj, jer oni koji njima manipulišu ne žele da im kažu da su njihovi sinovi poginuli u borbama dan ranije i nekoliko stotina metara dalje, na drugoj obali Miljacke - ističe Arnaut. 

NA VRH