VIJESTI

Livanjska Gimnazija obilježila 70 godina postojanja

Upriličen bogat i emocijama prožet program

Al. K.

14.5.2016

Livanjska Gimnazija je sinoć u prepunoj kino dvorani obilježila 70 godina postojanja. Zapravo ovo je samo bila udarna večer višednevnih kulturnih, sportskih i drugih manifestacija posvećenih jubileju ove ustanove iz koje je, od kada djeluje, poniklo na desetine stručnjaka različitih profila, među kojima i znatan broj doktora nauka i nekoliko akademika.

- Livanjska Gimnazija koju sam i sam pohađao, te u njoj radio 40 godina i zaradio penziju, zapravo je starija od 70 godina i prema podacima kojima ja raspolažem ona postoji već 100 godina, počevši od niže gimnazije do one sadašnjeg tipa. Prvi njen direktor je bio Ibrahim Ikanović, da bi nakon njega direktor bio Ibrahim Borić, a onda ih se redalo desetine do aktuelkne direktorice Sanele Popović koja je prva direktorica u istoriji ove škole - kazao je u svom kratkom obraćanju penzionisani profesor srpskohrvatskog i hrvatskog jezika, Stipo Manđeralo, prisjetivši se i prve livanjske mature u Gimnaziji koju je polagala upravo njegova generacija.

U bogatom muzičkom, poetskom, dramskom i plesnom programu nastupile su sekcije livanjske Gimnazije, Hor opće-realne gimnazije KŠC Sarajevo, plesni klub LDF Livno i livanjski gradski orkestar harmonika HKUD „Dinara“, a sve je začinjeno i video prezentacijom historijata škole, o kojoj je kratko prozborila i direktorica Popović, zahvalivši se svima na organizaciji ove proslave, kao i na zalaganjima u radu škole, a na posebno emotivan način  oprostila se od ovogodišnjih maturanata, pozvavši ih kad završe studije da se vrate i ne zaborave rodni kraj.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.