VIJESTI

ŠEST GODINA OD TERORISTIČKOG NAPADA Odata počast poginulom bugojanskom policajcu Tariku Ljubuškiću

Položeno cvijeće ispred spomen-ploče u holu Policijske stanice

A. Mandžić

27.6.2016

Navršilo se šest godina od terorističkog napada na zgradu Policijske stanice i Policijske uprave u Bugojnu u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, teže ranjena policijska službenica Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca lakše povrijeđeno.

Materijalna šteta

Takođe, na zgradi Policijske stanice u Bugojnu pričinjena je velika materijalna šteta.

U povodu obilježavanja šeste godišnjice od terorističkog akta u Bugojnu brojne policijske, općinske i delegacije s viših nivoa vlasti položile su cvijeće i odali počast poginulom bugojanskom policajcu Ljubuškiću ispred spomen-ploče u holu Policijske stanice, ispred spomen obilježja u parku kod Policijske stanice Bugojno te na mezarju u Jakliću.

- Pucanj na Policijsku stanicu, ubistvo policajca je bio pucanj na državu i u ovim proteklim godinama mi nismo imali osuđujuću presudu za ovaj teroristički akt. Ove godine mi imamo pravomoćnu presudu od 35 godina zatvora za počinioca terorističkog djela. Takođe, određeni broj policijskih službenika, koji su imali problema zbog učešća u hapšenju izvršioca ovog terorističkog akta zbog prekoračenja ovlaštenja oslobođeni su odgovornosti - kazao je Federalni ministar MUP-a Aljoša Čampara, koji je posebno pocrrtao kako je porodica rahmetli Tarika Ljubuškića zadovoljna brigom pripadnika MUP-a SBK za njihovu situaciju.

Za potpredsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine Meliku Mahmutbegović, teroristički čin prije šest godina bio je atak na Policijsku stanicu ali i državu BiH.

- Ovaj naš dolazak je potvrda da Tarika nikada nećemo zaboraviti. Bitno je da se okupljamo, sastajemo, jer je terorizam jedan gorući problem cijeloga svijeta. Događaji u posljednjih godinu dana širom svijeta pokazali su da je to jedan globalni problem. Naša borba protiv terorizma mora biti izražena i čuvanjem odnosno sjećanjem na žrtve terorističkih napada te borba u preventivnom  dijelu, da se terorizam spriječi i opasnosti od terorizma smanje kako na prostoru naše zemlje, tako i u cijelom svijetu - poručila je Mahmutbegović.

Slične poruke uputio je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

- Svi građani BiH trebaju biti svjesni šta je terorizam, trebaju znati da je to jedna velika opasnost. Ovdje u Bugojnu se desilo nešto puno gore, napad na policajca, a to je napad na ovlaštenu osobu, koja simbolizuje državu… Svjesni smo da je policija jedan od stubova države i moramo imati to uvijek na umu i ne banalizirati ovakve terorističke napade i smatrati da su oni, nevažni u negativnom smislu - poručio je Dunović.

Globalni problem

Presuda za počinioca terorističkog čina napada na Policijsku stanicu u Bugojnu kada je poginuo njen muž Tarik, u životu Mersihe Ljubuškić kaže ništa nije promijenila.

- Ništa danas nije drugačije u odnosu na prethodne godine. Život ne nudi ništa bolje. Svjesna sam svoje borbe. Znam da moram biti jaka i mogu reći da sam ojačala. Imam dvoje djece i oni su moja budućnost, moj životni cilj. Danas me posebno dirnulo, u ovom teško danu posjeta visokih delegacija, koje su i ove kao i proteklih godina iskazale počast sjećanjem na ovaj tragični čin i stradanje mog rahmetli supruga. To mi je velika podrška – kazala je Ljubuškić.

Za bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića, obilježavanje godišnjice terorističkog čina kao jednog od najtežih dana u istoriji Bugojna je veoma značajno te prisjećanje na smrt policajca Ljubuškića, trajna je opomena na ono što se desilo prije šest godina, kao i dokaz globalnog problema današnjice.

U prvostepenom postupku, optuženi za teroristički napad na zgradu Policijske stanice i uprave Bugojno, Haris Čaušević-Oks bio je osuđen na kaznu zatvora od 45 godina, da bi u drugostepenom postupku 15. jula prošle godine ta kazna preinačena u kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.