VIJESTI

Referendum o Danu Republike Srpske 25. septembra

Odluka donesena na današnjoj posebnoj sjednici NSRS

G. D.

15.7.2016

14.48 Narodna skupština RS na današnjoj posebnoj sjednici jednoglasno je usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS.

U Prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS navodi se da će referendum biti održan 25. septembra i da se raspisuje na cijeloj teritoriji tog entiteta.

Poslanici su imenovali i Republičku komisiju za sprovođenje referenduma.

Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma u RS podnijeli su klubovi poslanika SNSD-a, SDS-SRS RS, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, poslanička grupa Napredna Srpska i samostalni poslanik Ilija Stevančević.

12:53 Predsjednik RS rekao je danas u Banjoj Luci da daje saglasnost članu Predsjedništva BiH iz RS Mladenu Ivaniću da potpiše adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

- Šaljem mu putem javnosti ovu poruku. Postigli smo konsenzus na svim nivoima o SAA. Nakon razgovora sa njemačkim ministrom poljoprivrede, mandatarom za sastav Vlade RS Aleksandrom Vučićem i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača u RS svi problemi u vezi SAA su otklonjeni - rekao je Dodik.

On je istakao da je dogovor sa ministrom Njemačke o tome da se nađe način i pomogne poljoprivreda u RS postignut.

- SAA stupa na snagu prvog januara naredne godine i ima dosta vremena da sve uradimo. U narednim mjesecima nas očekuje niz mjera koje ćemo ustanoviti sa Njemačkom - kazao je Dodik.

12:37 Poslanici Koalicije Domovina napustili su današnju posebnu sjednicu NSRS koja je posvećena referendumu o Danu RS. Poslanik Domovine Nedim Čivić kratko je odgovorio Nenadu Stevandiću, Draganu Čaviću i Goranu Đorđiću.

- Potpredsjedniku Stevandiću mogu da kažem da nikada neće sve Bošnjake ugurati u crveni kombi. Ako krstovi mogu biti u školama, onda mogu biti i obilježja drugih vjerskih zajednica. A ako Goranu Đorđiću nije bitno ko se kako zove i u šta vjeruje, onda ga pozivam da danas sa mnom ide na džuma-namaz u Ferhadiju - kazao je Čivić.

Potpredsjednik NSRS još jednom je pozvao poslanike NSRS da razmisle o referendumu o Danu RS, jer to predstavlja, kako je rekao, antidejtonsko djelovanje. Poslanici Domovine su pozvali visokog predstavnika da zaustavi pravno nasilje nad Bošnjacima i Hrvatima u RS.

11.47 Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić kazao je da srpski poslanici nikada nisu prekinuli zasjedanje NSRS da bi išli na liturgiju, dok u FBiH nije takva situacija.

- U kantonalnim skupštinama u stenogram ulazi da se skupština prekida jer poslanici idu na džuma-namaz! Sveti Sava se može brisati tek kada bude uveden šerijat u BiH i nikada više. Sveti Sava je stariji 400 godina od dolaska Turaka u BiH - rekao je Stevandić.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić pitao je zašto je Bošnjacima problem Isus Hristos. On je istakao da muslimani smatraju da je on bio poslanik i da ne treba biti problematično za Bošnjake da uđu u Hram Hrista Spasitelja.

- Vi kažete Ibraham, a ja znam da je Abraham i zato bih došao na Bajram, jer poznajem religije. Šta je tu sporno? U cijelom svijetu bolnice nose nazive svetaca - kazao je Đorđić.

Poslanik "Domovine" Mihnet Okić rekao je da je na današnjoj sjednici NSRS na snazi antidejtonska politika. On je tražio od rukovodstva Narodne skupštine tražio da se poslanicima "Domovine" materijali dostave na bosanskom jeziku i na latinici.

11.26 Poslanik "Domovine" Nedim Čivić ponovio je da Bošnjaci i Hrvati nisu protiv Dana RS, ali da jesu protiv toga da to bude 9. januara. On je istakao da Dan RS mora da bude dan svih građana RS i da na taj dan niko ne bude diskriminisan.

- Dodik je 12 puta pomenuo Bakira Izetbegovića tokom svoga izlaganja, ali zaboravlja da RS nije entitet samo srpskog naroda i da to nikada neće ni biti. Na djelu je srbizacija Bošnjaka u RS. Kako je krenulo prekrstit ćete cijelu RS i to s ponosom - kazao je Čivić.

- Zašto danas škole u RS nose imena Svetog Sava i zašto te škole imaju krsne slave? Zašto ni u jednu obrazovnu ustanovu ne možemo da uđemo od ikonorafija - upitao je on.

Vjerska obilježja, dodaje, treba da budu tamo gdje im je mjesto, a ne u školama.

- U RS se pokušava prefiks "srpski" postaviti gdje god se može. A zašto samo srpski kada ima i drugih? Zašto Pošte Srpske jesu samo srpske? Možda zato što tamo Bošnjaci i Hrvati uopšte ni ne mogu doći. Bošnjaci tu mogu samo da dođu da popune papire. I sve te ustanove imaju krsne slave. Sve javne ustanove u RS imaju krsne slave? Zašto bolnica nosi naziv Svetih apostola i Luke i zašto ta bolnica ima slavu? Nosi li neka škola u FBiH ime nekog sveca - dodao je Čivić.

11.23 Potpredsjednik RS i poslanik Koalicije "Domovina" u NSRS Senad Bratić rekao je da je današnja sjednica NSRS istorijska. On je istakao da 25 godina srpski predstavnici iz RS u organima BiH i u NSRS govore o 1. martu kao datumu kada su preglasani, a danas i sami preglasavaju dva konstitutivna naroda.

Danas u NSRS ne postoji ni pozicija ni opozicija. Referendum ih je ujedinio, ali "Domovina" u ovome ne može učestvovati. Ustavni sud BiH je naložio NSRS da izmijeni spornu odluku Zakona o praznicima RS. Jedna od prvih aktivnosti toga dana je liturgija u crkvi i to ukazuje da Dan RS nije sekularni praznik - rekao je Bratić.

Istakao je da nikada ne bi zvao u džamiju pripadnike drugih naroda da obilježavaju neki institucionalni praznik. Kako bi bilo, pitao je Bratić, da se ne poštuju odluke osnovnih i okružnih sudova kao što se ne poštuje odluka Ustavnog suda BiH?

- U praksi se pored Dana RS slavi i krsna slava. Dan RS treba tražiti mimo ovog datuma. Odluka o forrmiranju Srpske republike BiH donesena je bez predstavnika Bošnjaka i Hrvata. Taj datum obilježava datum vojnog napada na BiH, napada koji je završen genocidom. Uvođenje referenduma u demokratsku praksu BiH je loša poruka - istakao je Bratić.

Poslanik "Domovine" Nedim Čivić ponovio je da Dan RS nije sekularni praznik. Čivić je istakao da na pozivnici piše da predsjednik RS "poziva na krsnu slavu", a da u programu stoji da u devet sati počinje sveta arhijerejska liturgija.

- To je sasvim dovoljno. Nema potrebe da se iznose neistine kada je dokaz pred nama i kada svi vidimo šta se obilježava 9. januara. U RS žive i druga dva konstitutivna naroda, ali i ostali. Da li i oni u devet sati 9. januara treba da budu u Hramu Hrista Spasitelja - pitao je Čivić.

- Da li Bošnjacima i Hrvatima pripada pravo na život - nastavio je Čivić.

Podsjetio je da je prije rata u RS-u živjelo neuporedivo više Bošnjaka i Hrvata.

- Pričate o Srbima kojih nema u Sarajevu. Zašto se Srbi nisu vratili u Sarajevo? Ja sam se poslije rata vratio u RS, jer sam u ratu bio pošten. Dan RS uspostavila je skupština srpskog naroda u BiH, a to dokazuje da su drugi narodi drugačije tretirani u odnosu na srpski narod - dodao je Čivić.

Nakon razmatranja navedenih prijedloga klubova poslanika, Komisija za izbor i imenovanje jednoglasno je predložila NSRS da se u Republičku komisiju za sprovođenje referenduma izaberu Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

11.00 Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS rekao je u uvodnom obraćanju da je Dan RS sekularni praznik i da krsna slava nije ustanovljena ni u jednom aktu NSRS. Sasvim slučajno je, istakao je on, što je Dan RS istoga dana kada i crkveni praznik Sveti arhiđakon Stefan.

- Poništavanje Dana RS je najgrublje negiranje RS, a to je neustavno i nezakonito. Ustavni sud BiH i dalje istrajava u tom stavu. Referendum je izražavanje političke volje građane. RS preduzima sve pravne mjere da preispita odluku Ustavnog suda BiH i to onu koja je donesena preglasavanjem. RS je zauzela jedinstven stav - kazao je Višković.

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je danas u NSRS da je referendum okupio sve političke faktore u RS. On je dodao da su se sve stranke sa sjedištem u RS dogovorile da je referendum neophodan.

- Narod mora da kaže svoje mišljenje o svim važnim nacionalnim pitanjima. Referendum praktikuje se u svim izuzetnim trenucima. Pokušaj da se interveniše kroz bh. zakonodavstvo nije uspio. Instrumenti BiH se koriste za razgradnju RS i taj proces mora biti zaustavljen. Sada je prilika da izađemo pred narod i da čujemo šta će narod reći - rekao je Dodik.

On je istakao da će referendum ostati u kolektivnoj svijesti naroda. Dodik je rekao da Izetbegović i bošnjački političari nikada nisu i nikada neće prihvatiti Dejtonsku RS.

- Oni su krenuli putem majorizacije RS. Oni žele da ukinu prava RS. Izetbegović se prekombinovao i ovaj trenutakk srpski narod ne smije da propusti. Ovo je važna poruka. RS je htjela Dejton i prihvatila ga je. Svi napori nakon toga bili su usmjereni ka razgradnji Dejtonskog sporazuma i da se izgradi BiH na volji samo jednog naroda - rekao je Dodik.

Dodik je, parafrazirajući potpredsjednika RS Ramiza Salkića, istakao da Ustavni sud BiH svoju odluku može da "okači mačku o rep".

- Bošnjaci mogu da budu ljuti zato što im se ne ostvaruju svi ciljevi, ali moraju da znaju da BiH može da postoji samo na kompromisu, ali mislim da je njega sve teže postići. Istorija RS je bila istorija borbe za njena stečena prava, a izgubili smo mnoga koja smo stekli. Koliko je samo puta visoki predstavnik kršio međunarodno pravo na štetu RS - istakao je Dodik.

Dodao je da je visoki predstavnik u BiH degradirao međunarodne dogovore. RS mora da pokrene pred međunarodnim sudovima pitanje odgovornosti visokog predstavnika za mnoge konflikte u BiH. Dodik tvrdi da BiH upravlja međunarodna zajednica.

- BiH ne može da izrazi svoj subjektivitet na bazi lokalnih autoriteta, jer stranci žele da stvore BiH po svojoj mjeri. Nismo protiv dejtonske BiH. Faktori u BiH su dva entiteta, a ne organi BiH. Danas se mimo Ustava afirmišu zajedničke ustanove, a tome je doprinio u mnogoj mjeri međunarodni faktor - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH je danas više nego ikada podijeljena. Tvrdi da BiH nema snagu i budućnost, te da Bošnjaci ukidanjem RS žele da se osvete za rat, ali da u tome neće uspjeti.

- Srpski narod je davno bacio oružje i odlučio se za političku borbu od koje ne smijemo odustati. Mnogi će već danas osporavati i govoriti da referendum ne znači ništa. Ali zašto se onda toliko njega boje? Nakon referenduma vratit ćemo se u NSRS i donijet ćemo zakon da je 9. januar Dan RS - kazao je Dodik.

Rekao je da će referendumom biti pobijeđene "monstruozne ideje Bakira Izetbegovića". Ključno pitanje referenduma je, dodao je on, odlučivanje o sebi.

- Niko neće moći osporiti ovaj referendum. Izetbegovićava apelacija bila je potpuno nepotrebna. Stranci su dio te kreacije i snage koja ne ddozvoljava da se Ustavni sud BiH formira na osnovu konstitutivnosti BiH. Međunarodni faktor nema namjeru da afirmiše Dejton, oni žele do kraja da razgrade BiH. Evropski standardi u Evropa su nešto što mi želimo, ali EU je ušla u mnoge probleme i mora da bude poseban predmet naše pažnje - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da RS nije dala saglasnost za adaptaciju SAA, ali da je poslije toga Njemačka prihvatila uslove RS.

- Ovakva BiH ne treba nikome, pa ni Evropi. Politika nametanja neće proći. Zalud oplakivanje vaših žrtava, jer i mi oplakujemo svoje. U fazi formalnih procedura nećete srušiti Dan RS i suočite se sa posljedicama - poručio je Dodik danas u NSRS.

10.31 Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatran Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS počela je jutros u Banjoj Luci. Posebnoj sjednici prisustvuju predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović. Poslanici će na ovoj sjednici imenovanti Republičku komisiju za sprovođenje referenduma.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković podsjetio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH povodom Dana RS.

- U apelaciji Izetbegović tvrdi da je Dan RS samo praznik jednog naroda i dokazuje to crkvenim svečanostima koje se dešavaju na taj dan. Time je potpuno ogoljen motiv njegove apelacije koji je isključivo politički. Postojeći Ustav BiH dio je Dejtonskog mirovnog sporazuma i on je utvrdio RS. Narodna skupština RS je 17. aprila prošle godine usvojila Deklaraciju povodom apelacije koju je podnio Izetbegović i u njoj je poručeno da NSRS neeće ukidati Dan RS ukoliko bi Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o praznicima - kazao je Višković.

On je istakao da su stvoreni svi uslovi da se održi referendum o Danu RS.

Višković je naveo da je NSRS dobila pismo Ustavnom sudu BiH u kojem se traži da se NSRS izjasni i kaže šta je urađeno po donesenoj presudi Ustavnog suda BiH.

- Ustavni sud BiH to radi na onaj dan kada su se sve političke stranke u RS dogovorile o referendumu. Zahtjev Ustavnog suda BiH je motivisan politički, a ne pravno. Narodna skupština RS je zahtijevala od Ustavnog suda BiH da donese novu odluku kojom će staru odluku staviti van snage - istakao je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.