VIJESTI

Delegacija Europola posjetila SIPA-u

Povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji sa BiH

Redakcija

31.8.2016

Povodom svečanog potpisivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Kancelarije Evropske policije (Europol), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) danas je posjetila delegacija Europola na čelu sa direktorom Robom Veinrajtom. Sastanku je prisustvovao i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, na čelu sa šefom Odjeljenja za vladavinu prava Ričardom Vudom.

Delegacija Europola sastala se sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem i načelnicima organizacionih jedinica Ernadom Musićem i Draganom Mumovićem.

Nakon prezentacije rada i uloge SIPA-e u sigurnosnom sistemu BiH, zamjenik direktora SIPA-e izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europola. istakavši da je ovo veoma značajan i da će SIPA pružiti svoj maksimum u borbi protiv svih vidova kriminala iz svoje nadležnosti, te na taj način doprinijeti sigurnijem okruženju za građane BiH i Evropske unije.

Ministar Mektić je rekao da je SIPA ponos Bosne i Hercegovine i kao prioritet u radu naveo borbu protiv organizovanog  kriminala, terorizma i korupcije, te da će SIPA imati najviše saradnje sa Europolom kao i veliku podršku Ministarstva sigurnosti BiH u budućem radu.

Direktor Europola Veinrajt je takođe istakao da su borba protiv terorizma i organizovanog kriminala za Europol jako bitni, dodavši da su SIPA i Europol prirodni partneri jer su im nadležnosti kompatibilne, kao i da SIPA treba da iskoristi mogućnosti koje joj se pružaju obzirom da je potpisivanjem današnjeg sporazuma bh. policija povezana sa 40 drugih zemalja potpisnica navedenog sporazuma.

Šef Odjeljenja za vladavinu prava Delegacije Evropske unije u BiH Ričard Vud se takođe obratio prisutnima, istakavši da borba protiv terorizma treba da bude jedan od prioriteta SIPA-e i Europola, te naglasio da su fondovi Evropske unije između ostalih članica Europola na raspolaganju i SIPA-i.

Predstavnici obje delegacije istakli su da će se u budućnosti pridržavati Sporazuma i dodatno ga unapređivati, kako bi borba sa sigurnosnim izazovima današnjice bila efikasnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.