VIJESTI

Edita Đapo: Društvo u kojem se ne čuje glas žene nije manje žensko, nego manje ljudsko

Ministrica gošća konferencije SBB BPK Goražde

Al.B.

20.9.2016

Forum žena Saveza za bolju budućnost Goražde organizirao je konferenciju za novinare posvećenu ulozi i značaju žene u politici i društvu.

Konferenciji, kao i neformalnom druženju sa članicama, prisustvovala je i federalna ministrica i predsjednica Mreže žena SBB BiH, Edita Đapo, koja predstavlja jedan od najboljih primjera kako obrazovana, mlada žena može biti uspješna i u politici.

– Jako dobro edukovane žene uspješne su i u biznisu, pogotovo u Goraždu gdje firme poput „Ginexa“ ili „Bekto Precise“ vode žene. Žene su dobri menadžeri, dobri organizatori i jednako dobro se mogu nositi sa političkim odlukama kao i muškarci. Studije pokazuju da su žene u politici dosta kreativnije jer ne ulaze u korupciju tako lako, s obzirom da misle na svoju djecu, dosta su suptilnije, pokušavaju sve da riješe kroz kompromis i razgovor. U BiH sve je veći broj žena u politici, što me raduje. U Vladi FBiH imamo četiri žene i zaista smo u određenim odlukama jedinstvene i uvijek podržavamo jedna drugu. Izabrali ste najbolju partiju jer SBB u svom članstvu ima 64 posto žena – kazala je Edita Đapo, uz poziv građanima da glasaju za kandidate SBB-a, a posebno žene, jer one će donijeti najbolje odluke vezane za porodicu i ukupan život građana. 

Bez obzira na domaće i međunarodne standarde kojima se propisuje minimum od 40 posto učešća žena u političkom i javnom životu, upravljanju i odlučivanju, žene su i dalje upadljiva manjina. Na odluku žena da se kandiduju veliki utjecaj imaju vladajuće društvene norme, tradicionalna shvatanja, štetni stereotipi i predrasude prema ženi što dovodi do gubitka samopouzdanja žena i želje za učešćem u političkom životu. Moramo se boriti, insistirati na tome da žene budu što više uključene u procese odlučivanja na svim nivoima vlasti.

- Da bismo bile vidljive i prepoznatljive, moramo se služiti svojim znanjem, mudrošću i obrazovanjem. I zato, na predstojećim izborima, dajte svoju podršku i  glas  ženama sa liste SBB-a, ne da bi vlast bila ženska, već da bi u njoj bilo više ljudskosti jer društvo u kojem se ne čuje glas žene, nije manje žensko, nego manje ljudsko – kazala je, u ime FŽ SBB Goražde, Arnela Vrana, buduća magistra komunikologije i kandidatkinja sa liste SBB-a za Općinsko vijeće Goražde.

Konferenciji je prisustvovao i kandidat za načelnika Općine Goražde Muradif Kanlić i kandidati sa liste SBB Goražde.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.