VIJESTI

U aprilu počinje izgradnja modernog zatvorskog objekta KPZ u Zenici

Projekt vrijedan 1,5 milion eura

D. PAŠALIĆ

4.1.2017

Nakon što je Federalna vlada dala saglasnost za izgradnju devetog paviljona Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) zatvorenog tipa u Zenici, radovi na izgradnji, nakon što se kompletira papirologija, trebali bi početi već u aprilu.

Građevinska dozvola

Radi se o projektu koji se finansira sredstvima iz IPA fondova, vrijednom 1,5 miliona eura.

Prema riječima Hidajeta Jabandžića, direktora KPZ-a Zenica, preostalo je još da Federalno ministarstvo pravde i Grad Zenica reguliraju korištenje gradskog zemljišta.

- Potom se očekuje građevinska dozvola, a onda slijedi predaja papirologije. Ako sve bude prema planu, radovi na izgradnji novog paviljona očekuju se u aprilu i trebali bi biti okončani za oko godinu dana - kaže Jabandžić.

Iako zatvorskih kapaciteta na nivou BiH nema dovoljno, direktor KPZ-a naglašava da im to nije bio glavni orjenitr kada se radi o proširenju kapaciteta.

- Stalo nam je da izdržavanje zatvorske kazne dignemo na jedan viši, kvalitetniji i selektivni nivo. Cilj nije samo puko povećanje kapaciteta nego i dizanje zatvorskih standarda koji će sutra biti apsolutno neophodni da uđemo u EU – ističe on.

Povećanje kapaciteta

Riječ je o paviljonu sa tri etaže, površine 2.868 metara kvadratnih. Posebno je interesantan toranj koji će biti izgrađen, a koji će imati funkciju nadziranja čitavog zatvorskog kruga.

U KPZ-u trenutno se nalazi blizu 800 osuđenih, pritvorenih i osoba s elektronskom narukvicom. Otvaranjem novog paviljona, kapacitet zatvora bit će povećan za oko 250 kreveta.

- Povećan kapacitet dat će nam veći manevarski prostor da vršimo bolju kategorizaciju osuđenih lica. Trenutno imamo osam, ovo će biti deveti paviljon u kome ćemo najvjervatnije smjestiti osuđenike većeg kalibra – otkriva Jabandžić.

Nova radna mjesta

Trenutno je u KPZ Zenica uposleno 380 radnika, a osim povećanja kapaciteta, novi paviljon otvorit će priliku i za oko 30 novih radnih mjesta koja su moguća već u skorije vrijeme.

- Nastojat ćemo koordinirati aktivnosti na prijemu novih radnika, u zavisnosti od tempa izvođenja radova. Nećemo dozvoliti da se dogodi da imamo praznog hoda, nego da nova radna snaga bude na raspolaganju kada se paviljon zavnično i otvori – kazao je Jabandžić

Brojke

2.868 m2 površina objekta
250 kreveta kapacitet paviljona
30 novih radnih mjesta
1,5 milion eura vrijednost projekta

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.