VIJESTI

Obnavljanje tužbe protiv Srbije je štetno po BiH

Zaključak sa sjednice Izvršnog komiteta SNSD

Avaz.ba

30.1.2017

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas je izrazio punu podršku sprovođenju dogovora koji su postigla rukovodstva SNSD-a i HDZ-a BiH, a koji se tiče parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

- Izvršni komitet i danas je izrazio očekivanje da se ovoj inicijativi, a zbog interesa RS i njenih građana, pridruže sve stranke sa sjedištem u RS - saopćeno je iz SNSD-a nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke.

Neprihvatljive sankcije

Na sjednici je konstatovano i da je bilo kakva ideja o obnavljanu tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde apsolutno neprihvatljiva, štetna po BiH, kao i da bi uticaj takve tužbe na stvaranje nestabilnosti u regiji bio ogroman.

Zaključeno je da će SNSD učiniti sve da takve inicijative u budućnosti trajno onemogući, a kadrovima koji iz RS trenutno učestvuju u vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH, upućen je poziv da, ukoliko dođe do takvih ili sličnih inicijativa, u saradnji sa institucijama RS, adekvatno reaguju.

sa-sjednice

Sa sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a

- Izvršni komitet SNSD-a pruža punu podršku predsjedniku Miloradu Dodiku u borbi za interese RS i zaštitu njenih ustavnih pozicija definisanih Dejtonskim mirovnim sporazumom, a sankcije proistekle iz te borbe smatra neprimjerenim, štetnim i neprihvatljivim - ističe se u saopćenju.

SNSD smatra da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH mora biti popunjen isključivo legitimnim predstavnicima srpskog naroda u FBiH i poziva sve stranke, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i ostale zainteresovane pojedince i grupe na dogovor i kreiranje jedinstvene i jasne strategije za odbranu položaja Srba u FBiH, kao i za puno ustavno ostvarenje prava srpskog naroda u FBiH.

- U skladu sa tim, Izvršni komitet je najavio da će SNSD početkom marta u Drvaru organizovati okrugli sto na kome će se razgovarati o ovoj temi i na koji će biti pozvani svi zainteresovani - piše u saopćenju.

Navodi se da je Izvršni komitet SNSD-a i danas potvrdio od ranije poznat stav te stranke, a u vezi sa eventualnom promjenom izbornog zakona u dijelu koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, da se član Predsjedništva iz RS i u budućnosti bira neposredno, dok je pitanje izbora dva člana iz FBiH stvar dogovora političkih aktera iz FBiH.

Analiza rada

Na sjednici je izražena puna podrška radu Vlade RS i pozdravljena saradnja Vlade RS sa Vladom FBiH u procesima ekonomskih reformi.

- Izvršni komitet SNSD-a izražava zadovoljstvo stanjem u odnosima vladajuće koalicije na nivou RS, ali i insistira na jačanju saradnje, posebno u dijelu koji se odnosi na usaglašene principe u radu imenovanih funkcionera u javnim preduzećima i ustanovama" - navodi se u saopćenju.

Na sjednici je konstatovano da SNSD mora nastaviti jačanje stranačke organizacije, te je u skladu sa tim stručna služba zadužena da u naredna tri mjeseca izvrši sveobuhvatnu analizu rada stranke na svim nivoima, a nakon koje će biti definisane i određene precizne mjere kao dio priprema za opšte izbore 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.