VIJESTI

Čović i Del Vechio: Ovu godinu iskoristiti za otvoren politički dijalog

Član Predsjedništva susreo se s ambasadorom Hrvatske u BiH

Fena

2.2.2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechijem razgovarali su o aktuelnim političkim temama koje su od značaja za obje zemlje, procesima i aktivnostima vezanim za euroatlantski put BiH te bilateralnim odnosima BiH i Republike Hrvatske.

Poseban naglasak je stavljen na razmatranje mjera potrebnih za intenziviranje aktivnosti na području evroatlantskih integracija te nužnih institucionalnih reformi kroz izmjene izbornog zakona.

Čović je izrazio uvjerenje da će, uprkos otežavajućim okolnostima, BiH u ovoj godini uspjeti ostvariti kandidatski status i na taj način sustići zemlje iz okruženja kada je u pitanju napredak na evropskom putu.

Također je izrazio uvjerenje da će u ovoj godini biti realiziran Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Imajući u vidu veliki značaj navedenih reformi, sagovornici su ocijenili da je 2017. godina prilika koju je nužno iskoristiti kroz otvoren politički dijalog i još čvršću posvećenost euroatlantskoj perspektivi.

Ambasador Del Vechio je izrazio punu podršku Republike Hrvatske integracionim procesima BiH u Evropsku uniju, kao i svakom unutrašnjem političkom dijalogu koji jača tu perspektivu i usmjeren je na unapređenje položaja Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u okviru institucionalnih struktura BiH.

Na kraju sastanka izražena je obostrana opredijeljenost za daljnje jačanje dobrih i prijateljskih veza BiH i Republike Hrvatske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.