SASTANAK S NAČELNIKOM

Ministar Bošnjak posjetio Općinu Stari Grad, najavljeni brojni zajednički projekti

Najavljeno finansiranje projekata i osvježenje infrastrukture

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
S. S.

30.1.2024

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak, posjetio je Općinu Stari Grad, gdje se sastao s Općinskim načelnikom Irfanom Čengićem. U posjeti su mu se pridružili i dopredsjedavajući Skupštine KS Jelena Pekić i Vibor Handžić.

Načelnik Čengić izrazio je zahvalnost za podršku Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo na mnogim trenutnim i budućim projektima u Općini Stari Grad. Nova legalizacija, Zakon o javnim površinama i niz kapitalnih projekata su teme sastanka s ministrom Bošnjakom. Najavljeno je kako će ministar i Vlada KS izdvojiti sredstva za obnovu Doma Oružanih snaga BiH kao i uređenje trga ispred Doma.

Načelnik Čengić je još jednom potencirao donošenje Zakona o legalizaciji koji će omogućiti legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, ali i zaustaviti dalju nelegalnu gradnju, te omogućiti punjenje budžeta za infrastrukturne projekte.

Naglasio je kako se pridružio inicijativi dopredsjedavajuće Jelene Pekić za izmjenu Zakona o privremenom korišćenju javnih površina, jer je zakon iz 2004. godine u potpunosti zastario i ne prepoznaje potrebe današnjice.

Ministarstvo će razmotriti podršku projektu postavljanja solarnih panela na objektu općine, koji se trenutno implementira.

Dogovoreno je da Vlada finansirati utopljavanje objekta JU OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković" Sarajevo, što će biti druga osnovna škola koja se ove godine renovira u Starom Gradu.

Vlada će s Gradom i Općinom u milionskom iznosu podržati obnovu fasada u ulici Zelenih beretki, kao i obnovu fasade objekta Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, koja je, prema riječima načelnika Čengića, sigurno jedan od ljepših objekata u Starom Gradu.

- Ove godine će se u vodovodnu mrežu u Starom Gradu uložiti više od tri miliona KM, zbog čega će i Općinsko vijeće razmatrati opciju da oslobodi od plaćanja prokopa VIK-u, te na taj način podržati ovu investiciju - naglasio je načelnik Čengić.

Dogovorena je podrška II fazi projekta kanalizacije u ulici Mačkareva, izgradnja separatne kanalizacione mreže s rekonstrukcijom kaldrme i izmještanjem gasnih instalacija u dijelu ulice Mačkareva, od ulice Prijeka česma do ulice Ćebedžije.

Dogovorena je i izgradnja separatne kanalizacione mreže i izmještanje vodovodne mreže u dijelu ulice Paje do ulice Begovac, a razgovarano je i o izgradnji vodovodne i separatne kanalizacione mreže u ulici Alije Nametka.

Izgradnja reciklažnog dvorišta u Starom Gradu je ideja koju će razmotriti rukovodstvo općine, kako bi zajednički pronašli lokaciju, osigurali dozvole i izgradili objekat.

- Zamolio sam ministra da ubrza proceduru donošenja prostornih planova područja posebnih obilježja Bentbaša i Trebević, kako bi na tim lokalitetima realizovali projekte koji će dati novi sadržaj posjetiocima. Poseban naglasak sam stavio na uređenje Darive s novim mobilijarom, igralištima i privremenim objektima - pojasnio je načelnik.

Projekti u kojima postoji obostrana želja za saradnju jeste iluminacija kulturno-historijskih objekata, kao i izgradnja rasvjete u Starom Gradu, s posebnim fokusom na novu rasvjetu u Starom Gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.