ODRŽIVO POSLOVANJE

Bosnalijek prezentirao prvi izvještaj o održivom poslovanju

Bosnalijek već godinama u svoje poslovanje inkorporira održivo poslovanje

Bosnalijek prezentirao prvi izvještaj o održivom poslovanju. Bosnalijek

Marketing

prije 6 dana

Farmaceutska kompanija Bosnalijek je u svojim prostorijama upriličila prezentaciju prvog Izvještaja o održivom poslovanju kompanije (ESG). Događaju su prisustvovale važne zvanice - predstavnici domaćih kompanija, bankarskog sektora te regulatornih tijela.

Bosnalijek već godinama u svoje poslovanje inkorporira održivo poslovanje, ne samo kroz društvenu odgovornost prema zajednici već i prema svojim zaposlenicima kroz različite programe edukacija i zdravog radnog okruženja, uz poštivanje ljudskih prava te zaštitu okoliša.

“Kroz ovaj Izvještaj omogućili smo svim interesnim grupama – zaposlenicima, korisnicima, dobavljačima, dioničarima i javnosti – da steknu detaljan uvid u naše održive aktivnosti. Informacije u Izvještaju referiraju se na GRI standarde izvještavanja, a cilj nam je da budemo transparentni u svakom segmentu našeg poslovanja te je ovaj izvještaj jedan od načina na koji to i postižemo. Posebno smo ponosni što smo upravo mi pioniri u našoj zemlji u segmentu podizanja svijesti o značaju ovakvog izvještavanja” - poručuju iz Bosnalijeka.

Bosnalijek prezentirao prvi izvještaj o održivom poslovanju. Bosnalijek

Ovaj oblik izvještavanja je trend u razvijenim zemljama te čak 96% od 250 najvećih svjetskih kompanija (G250) priprema sopstveni godišnji izvještaj o održivom poslovanju.

Tokom narednih godina, Bosnalijek planira raditi na unapređenju izvještavanja o održivosti, slijedom čega će Izvještaj o održivom poslovanju biti integrisan u finansijski godišnji izvještaj kompanije. Uvažavajući sve veći fokus na održivo poslovanje, proaktivnim pristupom Bosnalijek želi poboljšavati obim i kvalitet informacija u skladu s relevantnim EU direktivama koje definišu ovu oblast. Kroz održivo poslovanje kompanije, doprinosi se ispunjenju Globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) te se podiže svijest o značaju implementacije održivog poslovanja.

Ekspertizu prilikom izrade i kreiranja Izvještaja dale su osnivačice Udruženja “Korisno”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.