IZLETI U SRBIJI

Srbija: 6 prijedloga za nezaboravne izlete u prirodi za cijelu porodicu

6 nezaboravnih destinacija za cijelu obitelj, od planina i vodopada do pećina i vožnji vlakom

Srbija: 6 prijedloga za nezaboravne izlete u prirodi za cijelu porodicu. Izleti u Srbiji

Marketing

prije 6 dana

Prije par godina imala sam priliku u više navrata posjetiti i istražiti prirodne ljepote Srbije i moram priznati da sam ostala oduševljena. Srbija je pravi dragulj koji skriva pregršt zanimljivog sadržaja i izuzetnih atrakcija. Ako još nisi siguran gdje provesti svoje ljeto, donosimo fantastične ideje iz prve ruke - preko planinarskih izleta za one koji voli proći pokoji kilometar, ugodnih šetnji, jedne nezaboravne vožnje vlakom uz predivne planinske prizore do podzemnih atrakcija koje na prvu ne otkrivaju svu svoju ljepotu.

I dok drugi na ljeto odlaze na more, ti idi u kontra smjeru. Upravo to smo mi napravili jednog ljeta i svoj ljetni godišnji odmor proveli upravo na road tripu kroz Srbiju. Donosimo odlične prijedloge na koje se možeš uputiti u društvu cijele obitelji.

Nacionalni park Đerdap pruža najljepši pogled na Dunav. Izleti u Srbiji

Nacionalni park Đerdap pruža najljepši pogled na Dunav
Pogled s vrha Veliki Štrbac ne ubraja se samo među najljepše poglede u Srbiji. On se smatra jednim od najljepših pogleda na Dunav, a svi znamo kako ta rijeka nije kratka – duga je čak 2.850 kilometara, a đerdapski dio se smatra najdramatičnijim i ujedno najljepšim.

Đerdap je poznat i kao Željezna vrata Dunava, odnosno “Iron Gate” na engleskom. Nacionalni park Đerdap ubraja se među vodeće turističke atrakcije Srbije, a on obuhvaća upravo “željezni” dio Dunava.

Park se proteže od mjesta Golubac gdje je Dunav u isto vrijeme i najširi i najuži. Naime, u jednom trenutku se proteže u širinu od šest kilometra i sužava na jedan kilometar, a to ujedno označava i “službeni” ulazak u Đerdapsku klisuru. Zamisli samo tu ogromnu količinu vode koja pokušava nastaviti svoj put kroz tako uski prolaz. Posve je jasno zbog čega se đerdapski dio Dunava i dan danas smatra najdinamičnijim i najdramatičnijim. Nekoć je bio i izuzetno opasan... Granice Nacionalnog parka Đerdap protežu se sve do Đerdapske brane. U sklopu tih 100 kilometara protežu se Gornja klisura, Gospođin vir, Veliki i Mali kazan i Sipska klisura.

Najbolji pogled na Mali i Veliki kazan doživjet ćeš upravo na planinarskoj stazi do vidikovca Ploče i vrha Veliki Štrbac.

Veliki buk - najljepši vodopad Srbije. Izleti u Srbiji

Veliki buk - najljepši vodopad Srbije
Veliki buk i rječica Vrelo s izvorom ubrajaju se među najpoznatija srpska izletišta, a to područje je proglašeno spomenikom prirode. Nalazi se u blizini Despotovca, podno planine Beljanice. Inače, Veliki buk se dugo smatrao najvišim vodopadom u Srbiji, no tu titulu su mu preuzeli vodopadi na Staroj planini. S razlogom je Veliki buk dobio svoje ime. Visok je 25 metara, a čak i za vrijeme ljetnih vrućina i suše, rječica Vrelo ima vode te vodopad i ljeti stvara buku.

Mi smo prvo posjetili sami izvor rječice Vrelo do kojeg vodi uređena i lagana stazica, nakon čega smo se uputili do vodopada. Ovo područje je omiljeno izletište lokalaca, a jedan od razloga su i mnogobrojni ugostiteljski objekti koji nude pregršt ukusne hrane.

Kanjon rijeke Vratne i poznati kameni mostovi. Izleti u Srbiji

Kanjon rijeke Vratne i poznati kameni mostovi
Ovaj zaštićeni spomenik prirode nalazi se u istočnoj Srbiji kod manastira Vratna do kojeg vodi makadamska cesta. Uz sami manastir uređena je planinarska staza koja za 15-ak minuta vodi do prvog kamenog mosta Mala prerast koji je dugačak 30 m i širok 15 m. Nakon toga slijedi most Velika prerast koji ide u visinu čak 45 m. Do trećeg mosta Suva prerast vodi staza od oko 5 km.

Ovi mostovi su posve prirodni, no zapravo se ne zna 100% kako su nastali. Smatra se kako su zapravo nekoć bili ogromne špilje koje je oblikovala podzemna rijeka. Uživo kameni mostovi izgledaju još veličanstvenije, a žubor rijeke Vratne uistinu opušta. 

Istraži Stopića pećinu i njen podzemni vodopad. Izleti u Srbiji

Istraži Stopića pećinu i njen podzemni vodopad 
Stopića pećina, nalazi se na sjeverno-istočnoj strani Zlatibora, između sela Rožanstvo i Trnava, a od turističkog centra Zlatibora je udaljena 19 kilometara. Ovaj speleološki objekt privlači veliki broj posjetitelja iz više razloga, a jedan od glavnih je njegov impozantni ulaz.

Stopića pećina je riječna špilja i kroz nju protječe Trnavski potok. 2005. je proglašena spomenikom kulture, a za javnost je otvorena 2009. godine. Danas je uređeno oko 280 metara špilja, a inače je ovaj objekt dug 1.651 metar i sadrži pet cjelina – Svijetla dvorana, Tamna dvorana, Sala s kadama, Kanal s kadama i Riječni kanal koji jedini nije otvoren za javnost.

Sami ulazak u ovu špilju je poseban doživljaj, a uređeni put te kroz veličanstveni otvor polagano uvodi u srce špilje. Svijetla dvorana obuhvaća prostor od samog ulaza do granice gdje dopire dnevno svjetlo. Duga je 76 metara i zahvaća površinu od 2.800 metara kvadratnih.

2015. godine je uređena metalna pješačka staza te je dvije godine nakon toga reguliran tok Trnavskog potoka te je omogućen pristup špilji u skoro bilo koje doba godine. Prije izgradnje brane i uređenja riječnog korita dno ove dvorane je često bilo potpuno poplavljeno.

Stižemo u Salu s kadama, vodećeg ukrasa Stopića pećine koji čine kade od kristaliziranog vapnenca, odnosno traventina, od kojih su neke duboke i do sedam metara. Trnavski potok pri većim oborinama stvara jedinstveni podzemni vodopad visine 9,44 metra, a zove se Izvor života. To ime su mu dali speleolozi koji su u 80-ima vršili istraživanje objekta. 

Vidikovac Kablar i nezaboravni pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru. Izleti u Srbiji

Vidikovac Kablar i nezaboravni pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru
Ovčarsko-kablarska klisura, često nazvana "Srpska Sveta Gora," prirodni je i kulturni dragulj smješten u zapadnoj Srbiji, između planina Ovčar i Kablar, duž rijeke Zapadne Morave. Ova rijeka protječe kroz klisuru, stvarajući brojne meandre i slikovite pejzaže. Ova klisura poznata je po svojim prelijepim pejzažima, kulturno-povijesnom značaju i brojnim manastirima.

Ovčarsko-kablarska klisura mjesto je od izuzetnog značaja i ljepote, koje privlači kako ljubitelje prirode i planinare, tako i one koji traže duhovni mir i kulturnu inspiraciju. Posjet ovoj klisuri pruža jedinstvenu priliku da se uživa u spoju prirodnih ljepota, povijesti i duhovnosti.

Ovaj kraj nudi pregršt atraktivnih planinarskih staza, no isto tako postoji i uređen vidikovac do kojeg od službenog parkinga vodi kratka, ali ugodna šetnja od pola sata kroz predivnu šumu. 

Jedinstvena vožnja Šarganskom osmicom. Izleti u Srbiji

Jedinstvena vožnja Šarganskom osmicom
Možda na prvu ne predstavlja klasičan izlet u prirodu, no vožnja jednom od najljepših željezničkim trasa Europe je melem za oči. Iz Mokre Gore svaki dan na svoj put kreće Ćira, danas poznat pod imenom Nostalgija. U pitanju je vlak koji je u doba svoje izgradnje bio pravo željezničko čudo.

Trasa se ubraja u one uskog kolosijeka, a kako bi savladao tri kilometra udaljenosti i prošao visinsku razliku od 300 metara, mora prijeći preko 15 kilometara i tri puta se križati sa sobom. Vožnja danas završava u mjestu Šargan, a nekoć je svoj put nastavljao sve do Dubrovnika. Na trasi su uređene stanice i vidikovci koji pokazuju svu prirodu ljepotu ovog kraja.

Vožnja Šarganskom osmicom je nezaboravno iskustvo. Otvori prozore ili stani na vanjski plato koji povezuje vagone i dopusti da te očara krajolik. Probudi svoju maštu i zamisli da si zakoračio u prošlost i uputio se na nekadašnji dugi put kojeg je Ćira svakodnevno prolazio.

Ovo je samo dio predivnih lokacija u prirodi kojima obiluje Srbija. Mi smo istražili tek jedan njen dio - već planiramo svoj idući road trip.

Samo autor teksta: Mija Dropuljić, Under Dreamskies

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.