MINUTA

Ode CIK u pljačku materinu!

Paradoksalno, ali u oba slučaja radi se o bh. institucijama

Piše: Bakir Hadžiomerović

28.9.2018

Ko bi se normalan usudio i pomisliti da je BiH evropska oaza stogodišnjaka? Opravdano sumnjati vrlina je razumnih ljudi, ali džaba ti sve kad u nevjerici na zvaničnom biračkom spisku Centralne izborne komisije BiH zatekneš 8.764 osobe što su, „čukni vo drvo“ k'o Vlatko Stefanovski, u zdravlju i rahatluku proživjele puni vijek i preživjele najmanje tri rata.

A opet, podaci Agencije za identikacione dokumente nisu ni nalik CIK-ovim. Kod njih je knjiga spala na realnih 769 ihtijara širom BiH. Paradoksalno, ali u oba slučaja radi se o bh. institucijama.

CIK-u je zbilja neophodan preventivni stečaj, a tek potom temeljita rekonstrukcija! Nepristojno kompromitovani aferama, članovi ovog državnog preduzeća u kontinuitetu pokazuju hroničnu nekompetentnost, nesposobnost i sluganstvo prema vladajućim elitama iz SDA, HDZ-a i SNSD-a. Koji dokazano uživaju neviđenu popularnost kod mrtvih i opravdano izočnih, među nerođenim i bez prava glasa nazočnim...

Prvi put od Dejtona do danas, društvance iz CIK-a odlučilo je u strogom sudijskom vremenu predizborne kampanje birati novog predsjednika. I, očekivano, nastala je nova afera! Umjesto živopisne Irene Hadžiabdić, tijesnom su većinom instalirali Branka Petrića. Ali, poraženi protukandidat Novak Božičković tvrdi da je Petrićev izbor nelegalan. Najavljuje i pravnu zadovoljštinu na Sudu BiH.

“Zakon jasno kaže da samo jednom u mandatu član može bit izabran za predsjednika CIK-a, a Petrić je već bio predsjednik. Smatram da je grubo prekršen Izborni zakon BiH”, zakuhava Božičković. Osim toga, Petriću je polovinom ovog mjeseca istekao i mandat, ali, eto, još nije spreman za mirovinu.

Kao, uostalom, ni njegov kolega Stjepan Mikić. Inače, ovaj deklarisani penzioner iz „cikove ergele“ nezakonito upravlja bh. izborima unatoč tome što ga je OHR prije dvadeset godina pospremio na crnu listu i zabranio mu kandidovanje pod zastavom HDZ-a. Mikić na izbore ne može, ali zato u CIK-u razvaljuje!

I ko je onda naivan i glup, pa da poslije svih nepravilnosti i muljaža vjeruje u poštene i fer izbore, u glasanje lišeno lopovluka i krađe? Kažem vam, odavno je CIK u pljački materinoj!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.