MINUTA

Nema kompromisa sa naslijeđem SDA!

Džaba su pljuvali, SDA je konačno izbačena iz vlasti

Piše: Bakir Hadžiomerović

28.12.2018

Zvanična prekomanda u opoziciju teško pogađa bahate uglednike sa članskim iskaznicama Stranke demokratske akcije. U sarajevskoj kantonalnoj skupštini zastupnici vječito vladajuće interesne grupacije na sve su moguće načine pokušali spriječiti izbor nove Vlade predvođene Edinom Fortom iz Naše stranke.  

U ime očuvanja višedecenijskih tekovina naštimanih tendera, uništenih javnih preduzeća, budžetskih bankomata, nepotističkih agencija i zavoda, ideološka komisija sa sjedištem u Mehmeda Spahe na broju 14 proteklih je sedmica udarnički klevetama zasula novog premijera i predložene ministre. Al' džaba su pljuvali, uvjerljivom skupštinskom većinom SDA je konačno izbačena iz vlasti!

Inspirisani notornim Božom Ljubićem, njihovi su se jurišnici dosjetili poznate floskule o legalitetu i legitimitetu. „Naši glasači su izvarani“, vrište baštinici politike hronično inficirane prevarom, pljačkom, nemoralom i lažnim obećanjima. Ko o čemu, SDA o poštenju, rekli bi stari Rimljani! U svakom slučaju, poželimo im dug i (ne)ugodan opozicioni staž.

U onom predratnom režimu (znaju to ovi iskusniji političari tipa Šefika Džaferovića) sastanci komiteta i sličnih partijskih organa obično bi počinjali zabrinjavajućom konstatacijom kako „brojni izazovi stoje pred nama u narednom periodu...“ U tom smislu, imenovanje Kantonalne vlade u Sarajevu početak je terapije za poželjno ozdravljenje cjelokupnog društva.

Iskorjenjivanje dosadašnjih principa vladanja i metoda upravljanja baziranih na kriminalu, korupciji, neodgovornosti i kadrovskoj nekompetentnosti svakako su nulti prioriteti. Za izvršenje postavljenih zadataka biće potrebno poštenje, hrabrost, odlučnost, ali i strpljenje. Naime, boljitak neće doći preko noći! Jer SDA novim vlastima u amanet ostavlja institucionalni nered i gomile smeća koje nije moguće na brzinu pomesti i pospremiti na najbližu deponiju.

Riba se čisti od glave, a ako mene pitate, glavni grad države idealna je polazna stanica. Neka se ljuti kome smeta, ali samo dubinskim i strateškim reformama koje uključuju smjene nesposobnih stranačkih direktora, izmišljenih referenata, familijarnih stručnjaka opće prakse i armije uhljebljenih moljaca u državnim firmama, moguće je postići konkretne rezultate u demontiranju režimske hobotnice. Svaki kompromis s naslijeđem SDA siguran je put u propast vladajuće šestorke. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.