BIH

SBB: Vlast u Travniku tjera građane da monopolističkoj privatnoj firmi plaćaju usluge koje ne dobivaju

Saopćenje za javnost

Fena

22.7.2014

Već godinama su građani Travnika suočavaju s nerješivim problemom u vezi sa privatnom firmom "Unis Energetika" doo Travnik, koja ima monopolistički ugovor za isporuku toplotne energije sa Općinom na trideset godina.

Aktuelna vlast (SDA) na čelu sa načelnikom Općine, pojedinim pomoćnicima i vijećnicima ove stranke se otvoreno i u svim segmentima svrstala na stranu privatne firme, a na uštrb građana grada Travnika.

Ta ista vlast kojoj su građani dali povjerenje na izborima okreće im leđa ne dozvoljavajući im osnovno pravo na izbor, grčevito se boreći za interese ove privatne firme, kršeći osnovne zakone.
Do sada je na svojim leđima zbog spornih i protuzakonitih vijećničkih odluka i starog Sporazuma između Općine i Unis Energetike više od 500 građana izgubilo sporove na raznim sudovima, te sada moraju plaćati kazne i dugove za ono što nisu nikada ni koristili.

Vijećnici SBB-a u Općini Travnik su pred sutrašnju sjednicu OV uložili amandmane na predloženi sporazum Općine i firme Unis Energetika kao i na prijedlog Odluka o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu.

Vijećnici SBB-a će na sutrašnjoj sjednici pokušati naći saveznike u drugim strankama koje žele zaštititi interese građana Travnika i pokušati oboriti ove sramotne prijedloge Općine Travnik u vezi regulisanja odnosa sa privatnom firmom Unis Energetika.

Nije jasno zašto se Općina nije tako grčevito borila da zaštiti interese svojih firmi kojim je dopustila da odu u milionske dugove i stečaj kao npr. JKP Bašbunar, JU Apoteke Travnik i sl.

Mi ćemo tražiti da se striktno uvaže naši amandmani na slijedeće:

U Članu 2, tačka 8. Sporazuma su predvidjeli da uslov za isporuku i naplatu toplotne energije nije potpisan ugovor stvarnog korisnika koji uslugu plaća po m² što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o energetskoj efikasnosti.

Također, nećemo dozvoliti ono što su predvidjeli u Članu 3, tačka 4., da korisnici koji privremeno ne koriste toplotnu energiju, a nalaze se u zgradama kolektivnog stanovanja, moraju plaćati fiksni trošak u skladu sa Pravilnikom preduzeća Unis Energetika.

Da li je moguće da Općina nastoji natjerati građane da privatnoj firmi plaćaju uslugu koju ne dobijaju?!

Vijećnici SBB-a će sutra tražiti, te su uložili amandman da Član 3, tačka 11., da Općina Travnik ima obavezu subvencioniranja troškova grijanja za sve građane, a odluku o visini subvencije donijet će Općinsko vijeće prilikom planiranja i usvajanja godišnjeg budžeta Općine Travnik. Na ovaj način želimo smanjiti cijene grijanja građanima i Općinu aktivnije uključiti u ovaj problem.

Vijećnici SBB-a u općini Travnik će izričito biti protiv Člana 4, tačke 8., koja je najblaže rečeno monopolistička i ne uvažava tržišno poslovanje zagarantovano Ustavom BiH i FBiH.

U njoj se kaže da se u slučaju dovođenja zemnog gasa na područje Općine Travnik, isti ne uvodi u zgrade u cilju grijanja i objekte budžetskih korisnika koji čine prema Unis Energetici jedinstvenu cjelinu daljinskog grijanja urbanog područja općine.

Ukoliko bi se neko od fizičkih ili pravnih lica odlučio da koristi neki drugi vid energije (električna energija, solarna energija, gas i sl.) morao bi Unis Energetici plaćati fiksni dio u skladu sa važećim Pravilnikom.
Da li je moguće da se građanima Travnika uskraćuje pravo na slobodu izbora?
Da li je moguće da i pored potpisanog Sporazuma o energetskoj efikasnosti i Zakona o energetskoj efikasnosti građani ne mogu koristiti puno ekološki prihvatljivije vrste grijanja u odnosu na ugalj i to samo zbog jedne privatne firme?

Nama su se zadnjih godina u stranku obraćali radnici budžetskih korisnika koji već godinama primaju minimalne plate i tople obroke, bivaju uskraćeni za zakonom propisani regres, a njihove firme plaćaju duplo veće troškove grijanja Unis Energetici od onih koji su imali po sopstvenim rješenjima prije dolaska Unis Energetike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.