BIH

Počinioci zločina u Vrbanji moraju biti izvedeni pred lice pravde

Obilježena 21. godišnjica stradanja 54 bošnjačka civila

A. MANDŽIĆ

29.7.2014

 


U bugojanskom naselju Vrbanja održana je centralna manifestacija obilježavanja 21. godišnjice stradanja Bošnjaka ovog i susjednih bugojanskih naselja Crniče i Vrpeč. U julu 1993. godine pripadnici HVO-a su na zvjerski način ubili 54 civila s ovog područja.

Porodice žrtava još su jednom iskazale nezadovoljstvo radom tužilačkih i sudskih organa na procesuiranju odgovornih za zločine u Vrbanji.

Ovogodišnja, tradicionalna manifestacija "Šehidima dova, živima opomena" počela je ispred spomen-obilježja s imenima ubijenih Bošnjaka u Vrbanji, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Masakr u Vrbanji se, prema riječima načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, dogodio samo zato što su s druge strane bili Bošnjaci koji su voljeli svoj grad. Više od 20 godina, naglasio je Ajkunić, apelira se na domaće i međunarodne institucije da provedu pravednu istragu i pred lice pravde izvedu nalogodavce i počinioce zločina.

Okupljeni mještani Vrbanje, gosti, predstavnici boračkih udruženja i organizacija potom su s transparentima na kojima su bile ispisane poruke o potrebi procesuiranja nalogodavaca i počinilaca zločina u Vrbanji mirnom šetnjom došli do mjesne džamije Šehidije, gdje je upriličen vjerski dio programa. Pročitana su imena 54 stradala civila Vrbanje.


Manifestacija je okončana posjetom šehitlucima u Vrbanji, gdje su proučene dova i Fatiha pred duše šehida. Manifestacije će biti završena pohodom "Put spasa Vrbanja 2014." u nedjelju, 3. avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.