Zaposlenici u privredi mogu odbiti da izdvoje novac za žrtve poplava

Izmjene zakona u Domu naroda FBiH

Onasa / Fena
31.07.2014 17:55

 

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) odobrio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, na prijedlog Kluba bošnjačkog naroda.

Suština dopune ovog zakona je da se, kako je predlagač obrazložio, uposlenicima koji nisu uposleni u tijelima vlasti i u javnim preduzećima omogući da odbiju izdvajanje od plata u iznosu jedan posto za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.
 
U ranijem zakonskom rješenju mogućnost odbijanja izdvajanja sredstava imali su samo uposlenici u tijelima vlasti u FBiH i u kompanijama čiji je osnivač Vlada FBiH.

Dom naroda usvojio je i zaključak da Vlada FBiH u roku od 10 dana dostavi ovom domu Informaciju o Zaključku o sanaciji posljedica prirodne nesreće i obnovi područja pogođenih prirodnom nesrećom, koji je usvojen nakon razmatranja Informacije o posljedicama prirodne nesreće i prijedloga mjera za njihovo saniranje.

 Ovaj zaključak donesen je nakon što je ministar finansija FBiH Ante Krajina delegatima u Domu naroda podnio Informaciju o navedenom zaključku, nakon čega je uslijedila jednosatna rasprava, u kojoj su neki delegati kazali da su nezadovoljni načinom na koji im je predočena Informacija.

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2014. godinu usvojio je danas Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici u Sarajevu.

Nakon Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, usvajanjem rebalansa budžeta i u Domu naroda omogućeno je Vladi Federacije BiH da može raspolagati sa odorenim dodatnim sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u iznosu od 124 miliona KM, te putem dodatnog finansiranja po modelu brzog finansiranja u iznosu od 92,09 miliona KM.

Dakle, razlog za donošenje rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH je to što su BiH odobrena dodatna sredstva MMF-a, s kojim Vlada FBiH ne može raspolagati bez rebalansa.

- BiH je dobila sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sedma i osma tranša po četvrtom stand-by aranžmanu, u iznosu od 124 miliona KM, te putem dodatnog finansiranja po modelu brzog finansiranja u iznosu od 92,09 miliona KM - rekao je federalni ministar finansija Ante Krajina.

Poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obrazložio je Krajina da će se ovogodišnjim rebalansom budžeta neutralizirati čitav deficit iz prošle godine, odnosno popravit će se likvidnost budžeta kroz smanjenje deficita.

Tako rebalansirani budžet iznosi 2.396.391.648 KM, što predstavlja povećanje za oko 106 miliona KM u odnosu na prvi put rebalasirani budžet FBiH u maju.

Od tog iznosa najveći rashod unutar pojedinih budžetskih korisnika napravljen je za transfer Fondu PIO FBiH u iznosu od 25 miliona KM i za transfere kreditnih sredstava za kantone u iznosu od 40 miliona KM.

- Povećanje transfera za Fond MIO od 25 milijuna KM rezultat je procjene da će štete izazvane poplavama i klizištima imati negativne posljedice na prihode izvanproračunskih fondova jer je zbog uništenih gospodarskih i proizvodnih kapaciteta velikom broju radnika prekinut radni odnos i tako smanjen priljev sredstava po osnovi doprinosa - stoji u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

Rebalansom bužeta je predviđena mogućnost da se od sredstava u iznosu od 40 miliona KM svi kantoni, koji su imali posljedicu pada prihoda, mogu pod istim kriterijima po istoj cijeni po kojoj je Federacija BiH dobila ova sredstva MMF-a, po veoma povoljnoj kamatnoj stopi od 1,09 posto godišnje, zadužiti da koriste dio ovih sredstava.

Uz rebalans budžeta FBiH za 2014. godinu danas su delegati usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH za 2014. godinu.

 

Elektroenergetska politika


Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta danas su na sjednici u Sarajevu, koja je prekinuta, prihvatili Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla i Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW.

Dom naroda dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE "Banovići" u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Također, Dom naroda dao je saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC - Lider i Guandong Electric Power Design Institute - GEDI za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla".

I u slučaju TE "Tuzla" Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

 

Također, Dom naroda usvojio je i Privremene smjernice elektroenergetske politike Federacije BiH sa Odlukom o utvrđivanju Privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve učesnike u elektroenergetskom sektoru.

Datum nastavka današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH bit će poznat naknadno.

NA VRH