BIH

Članice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" pisale Nikšiću

Nedostaje podrška Vlade FBiH

Fena

8.8.2014

 

Članice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile su pismo premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću u kojem napominju da se "poslovi na identificiranju posmrtnih ostataka koji su smješteni u JKP Gradska groblja“ d.o.o. u Visokom i JKP Komemorativni centar d.o.o. u Tuzli odvijaju veoma sporo i da nedostaje finansijska podrška Vlade Federacije BiH".

Čini nam se da je naše političare vrijeme odvelo u neke druge borbe, borbe za političke fotelje. Poštovani premijeru Nikšić, pokažite nam da nije tako, podržite JKP "Gradska groblja" d.o.o. da povrati snagu i da snažnije radi na zajedničkom cilju, na identificiranju naših najmilijih i na organiziranju kolektivnih dženaza. Stalo nam je da poduprete, u svakom obliku, rad JKP "Gradska groblja" d.o.o. u Visokom i JKP "Komemorativni centar" d.o.o. u Tuzli, kaže se u pismu.

Udruženje "Majke enklave Srebrenica i Žepa", kao i ostala slična udruženja, kako se navodi,  neće posustati u nastojanjima da kosti njihove  djece ne leže u vrećama, u hladnjačama.

 Želimo da, makar na trenutak, osjetite nemoć naših majki u borbi sa institucijama koje su se, stavljajući po strani ove probleme, otuđile od nas i od onih koji svojim radom pomažu da ukopamo naše najmilije, poručuju iz Udruženja.

Udruženje u pismu navodi da ne može ostati imuno na vijesti u koliko se teškoj finansijskoj situaciji nalazi JKP "Gradska groblja" d.o.o. i JKP "Komemorativni centar d.o.o. Tuzla.

- Iako smo svjesne da nedostaje finansijskih sredstava u svih segmentima našeg društva, isto tako želimo da se ne zaboravljaju naša djeca i da se ne zaboravlja istina o stradanju, da se ne zaboravlja važnost poslova na otkrivanju, identificiranju i ukopu žrtava. Svima nama u BiH je potrebno da se okrenemo budućnosti, ali mi to ne možemo uraditi dok ne učinimo sve što je moguće da pronađemo kosti ubijenih, da ih ukopamo i smirimo njihove napaćene duše. Sve dok se ne pobrinemo za stradale, ne možemo očekivati hair u budućnosti, kako za porodice stradalih, tako ni za sve iskrene patriote naše domovine BiH - kaže se u pismu.

Zato traže od premijera Nikšića da iznađe mogućnost i podrži JKP "Gradska groblja" d.o.o.

- Na taj način podržavate nas majke u nastojanjima da neizvjesnost u iščekivanju nestane, podržavate da se naša ispucala srca ispune mirom kada znamo gdje su kosti, gdje su mezarja naše djece, naše braće, naših očeva - kaže se u pismu Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.