BIH

Najodlučniji Željeznopoljci prenoćili pred općinskom zgradom: Nemamo gdje da idemo!

Čekaju rješenje na stepenicama

R. Ag.

9.8.2014


Nakon što su u četvrtak zbog ponovnih vremenskih nepogoda koje su pogodile Žepče uklonili šatore i prekinuli sa protestima, stanovnike Željeznog Polja jutros smo ponovo zatekli pred zgradom općine Žepče.

 

Oko pedesetak  Željeznopoljaca uglavnom onih kojima su klizišta i poplave odnijele kuće noć je provelo pod  vedrim nebom pred općinskom zgradom.

 

Kažu da nemaju više gdje da idu. Sigurniji su pred općinskom zgradom nego u mjestima gdje bujice i klizišta haraju. Tražili su jučer ( op.a petak ) hitno sazivanje sjednice Općinskog vijeća, sa samo jednom tačkom dnevnog reda koja se odnosi na rješavanje njihovog egzistencijalnog problema, ali zbog kratkoće vremena ono je najavljeno tek za utorak.

 

Na stepenicama pred zgradom Općine zatekli smo majku i sina, Fahiru i Elvedina Čizmić, iz sela Šahmani. Elvedin je bubrežni bolesnik i kaže da je jutros došao sa dijalize podržati majku i komšije da istraju u svojim zahtjevima.

 

Fahira i Elvedin Begić: Nemamo gdje

 

-  Ovdje smo da tražimo od Općine da nam se da zemlja, a donatori su kako smo čuli spremni da nam grade kuće. Tjeraju nas u brda. Da pravimo kuće po Željeznom Polju. Uredu je to i da se gore gradi, mi ne bježimo od toga jer mi smo iz Željeznog Polja, ali neka nam neko garantuje da je gore, gdje će se graditi, sigurno. Evo svaka kiša, moraš strahovati. Gore niko nespava, svi su na oprezu. Ovdje ćemo biti do utorka, a onda vidjeti na Sjednici kakvo su konačno rješenje pripremili za nas, kaže Fahira Čizmić.


Himzo Okanović iz Šahmana kome je majsko klizište odnijelo kuću, jutros je novi dan dočekao pod dekom ispred općine Žepče. Kaže kako u Šahmane nema povratka.

 

- Ovdje smo i odavde nećemo otići dok se ne ispune naši uslovi. Tražimo placeve za zemlju i da konačno znamo gdje ćemo nastaviti živjeti. Neka niko ne misli da mi bježimo od Željeznog Polja. Mi smo Željeznopoljci i to ćemo ostati, ali hoćemo život dostojan čovjeka. Kažu Šahmani crvena zona, a tu navodno planiraju kupovinu placeva, istiće Okanović.

 

 

Kako kažu okupljeni mještani mašine od jutros rade na uspostavljanju puta za Željezno Polje. Međutim, teško da će u narednih dva do tri dana komunikacija biti uspstavljena jer su bujice odnijele put, a korita rijeke Željeznice skoro da i nema. Za Željezno Polje trenutno se jedino može preko šumskog alternativnog prvaca Gornja Golubinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.