BIH

U Sarajevu sahranjen fra Luka Markešić, jedan od najvećih čuvara BiH

Ukopu prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi

A. Nu.

12.8.2014

Na sarajevskom groblju Bare u Sarajevu danas je sahranjen istaknuti franjevac fra Luka Markešić, koji je preminuo 7. augusta u 77 godini. Misa zadušnica, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličena je u crkvi Samostana Sv. Ante.

 

Ukopu fra Luki Markešiću prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi. Došli su kako kažu da se se posljednji put oproste velikog čovjeka i borca koji je bio opredijeljen za cjelovitu BiH.

 

Uz rodbinu, prijatelje i franjevce na sahrani su bile brojne istaknute ličnosti i zvaničnici poput Martin Raguž predsjednik HDZ-a 1990, Enver Kazaz profesor na sarajevskom

 

Filozofskom fakultetu, akademik Slavo Kukić, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, penzionisani general Armije RBiH Jovan Divijak...
Prema riječima Raguža, fra Luku mnogi će pamtiti kao pozitivnu osobu, koja je ostavila duboki trag ne samo u franjevačkoj provinciji Bosna Srebrena, nego i na intelektulanoj, duhovnoj i društvenoj sceni.


- Ovaj ispraćaj na gorblju Bare i u samostanu na Bistriku pokazuje da ispraćamo čovjeka instituciju koji je čitav svoj ovozemlajski život posvetio humanosti, znanju, razumijevanju, poštivanju, uvažavanju svakoga, vjerujući u ovu zemlju, u njenu pravednost, mogućnost zajedničkog života, pravednost za svakog čovjeka - kazao je Raguž.
Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak rekao je da je važno ne samo da Markešić bude upamćen, već i da mlađi naraštaji njeguju ono za šta se on borio kako bi svi narodi BiH živjeli u miru.


U oproštajnom govoru gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu, fra Ivan Šarčević prije samog čina sahrane kazao je da je otišao jedan od najvećih čuvara BiH, ali će franjevci nastaviti njegov put.


Kazao je i da je fra Luka bio istaknuti član, djelovao u nekoliko organizacija, po prirodi bio optimista, čak i za vrijeme opsade grada, provodio vlastitu kampanju, borio se na sve načine protiv rata i ratnih dešavanja.


- Fra Luka se zalagao za dijalog između crkve i države, za međureligijski dijalog, za međusobno uvažavanje naroda i građana BiH – kazao je Šarčević.
Komemorativni skup u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća i Samostana Sv. Ante bit će održan sutra, 13. augusta, u amfiteataru Parlamenta FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.