BIH

Priča „Dnevnog avaza“ odjeknula regionom: Starica Zuhra do nedjelje u svojoj kući

Još nekoliko dana pod vedrim nebom

M. Zgonjanin

14.8.2014

 

Nena Zuhra Džaferović (85), mještanka Kevljana kod Prijedora, biće najvjerovatnije još dva do tri dana pod vedrim nebom, jer bi već u nedjelju po riječima Kasima Pervanića, člana Savjeta MZ Kevljani kod Prijedora, trebala useliti u svoju novu kuću.

 

VEZANA VIJEST: Starica Zuhra Džaferović spava na betonu pred tuđom kućom

 

Radovi na Zuhrinoj kućici

 
Kasim kaže da su ga nakon vijesti da je nena Zuhra ostala bez krova nad glavom mnogi,  čak iz daleke Švedske zvali i  nudili svoje nove kuće da u njih useli. On i mještani Kevljana ipak su se odlučili da je za nenu Zuhru najbolje da ima svoje ognjište.

- Bila bi ogromna odgovornost da je uselimo u tuđu i novu kuću. Zuhra ima određenih psihičkih problema zbog kojih ne može ni u Dom za starija lica, a kamoli u tuđu novu kuću. Dobio sam poruku iz Tuzle da je smjestimo tamo, no najbolje je da je na svom ognjištu- kaže Kasim koji se nakon što je „Dnevni avaz“ objavio ovu priču zahvalio svima koji su se interesovali za nesretnu sudbinu ove starice.

 

Kasim pred Zuhrinom kućom

 

Dodaje da su odmah nakon saznanja da je Zuhra na ulici počeli prikupljati sredstva za građevinski materijal. Već prvog dana mještani Kevljana od sebe su dali oko 5.000 maraka. Manje donacije stigle su iz i iz susjednih Kozarca i Kamičana. Jučer je stigao i crijep i ukoliko ne bude kiše kuća u kojoj će biti tek jedna soba i manji WC će dobiti i krov. Problem je što starica nema nikakvih primanja.

- Pokušavamo da dogovorimo s  nekim restoranom u Kozarcu da joj svakog dana dovozi bar jedan topal obrok.A nekako ćemo obezbijediti i namještaj za uselenje. Ima kreveta, nedostaje dobar šporet – kazao je Kasim i dodao da su osim njega na gradnji kuće angažovani brojni, među kojim su Jasmin Velić, Samir Garibović, Ibrahim Kevac, Ajdin Velić ....

 

Broj računa

 

Kontakt telefon Kasima Pervanića, koji mogu pozvati oni koje žele da pomognu osamdeset petogodišnjoj Zuhri, je 061 458 083. Pomoć mogu uplatiti i na račun Fonda solidarnosti u Kozarcu kod Prijedora ili na račun koji je otvoren na ime Kasima Pervanića, a za pomoć Zuhri Džaferović u Unicredit bank AD Banjaluka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.