BIH

Obilježeno 22 godine od stravičnih zločina u Rogatici: U Rasadniku ljude sjekli motornim pilama!

Položeno cvijeće i proučena fatiha za poginule

Al. B

15.8.2014

Posjetom logorima, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe pred srednjom školom i objektima zloglasnog Rasadnika, obilježena je 22. godišnjica zločina nad civilima iz Rogatice.

 

Strašnih trenutaka provedenih u Rasadniku prisjetila se i hadži Hadžira Sućeska, majka koja je u logoru provela dvije godine, a nakon razmjene saznala da je izgubila četvoricu sinova - Ćamila (37), Zaima (34), Nusreta (29) i Adema (22) Arnautovića.

 

- Uzme nož da me kolje, da kažem gdje su djeca. Oni poginuli, a ja ne znam. Kaže zaklaću te. Pa zakolji, jednom ćeš – sjeća se Hadžira.

 

U Rasadniku je bila zadužena da nakon svakog ubistva pere krv sa poda i zidova.

 

- Bećira Ćutahiju isječe motorkom. Ja sam ušla u tu sobu, sve komadi mesa, krv. Cijeli sam dan prala. Ako ne operem da se ništa ne vidi zaklaće me. Komade su zamotali u šinjel i ja sam kasnije kazala gdje su ga zakopali – kaže Hadžira.

 

Džira Karaman u logoru je provela 13 mjeseci.

 

- Nemojte me pitati šta su radili. Šta su god htjeli radili su. Došla sam do samrti, padala sam, dizali me. Komandant Bojić Vinko me dva puta izvodio da strijelja. Ko je doš'o u logor sve je pare mor'o dati. Ja sam prodala kravu i tražili su mi te pare. Izvodili me dvaput da strijeljaju, priveli me da mi oči izvade. Udario me je štapom, da nisam zatvorila oko izbio bi mi ga – dodaje Karaman.  

 

Sućeska i Karaman: Bećira su isjekli motorkom

 

U nekadašnjem logoru, koji je danas pilana, prisutnima se obratio i Mirsad Dizdarević.

 

– Ja sam se rodio 28. avgusta 1993. u ovom logoru i majci je bilo teško jer se bojala za mene. Danas živimo u tuđoj kući u Dobroševićima i još uvijek nam je teško – kazao je Mirsad. Više od dvije decenije kasnije djeca logoraša nemaju uvjete da se školuju, nemaju posla i teško žive.

 

Većina ratnih zločinaca danas je na slobodi, najodgovorniji su u Srbiji, a neki od direktnih izvršilaca najsurovijih ratnih zločina postali su biznismeni.

 

- Pozivam Tužilaštvo da primijeni sporazum potpisan sa Tužilaštvom Srbije i pitam hoće li ijedan ratni zločinac biti isporučen ili će im se suditi u Srbiji, da tamo na neki način pravda bude zadovoljena. Znamo da su locirani Rajko Kušić i Vinko Bojić, glavni izvršioci pod komandom tadašnjeg SDS-a. Neka im sude gdje bilo samo da budu lišeni slobode i odgovaraju za ono što su počinili – kazala je predsjednica udruženja "Žena – žrtva rata", Bakira Hasečić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.