BIH

Porodice iz Hercegovine traže veći angažman nadležnih

Međunarodni dan nestalih osoba

M. H.

30.8.2014

Na mostarskom Španskom trgu danas su članovi porodica iz Hercegovine, koji više od 20 godina tragaju za kostima svojih nestalih, obilježili Međunarodni dan nestalih osoba.

Na maketi od stiropora, koja je bila simbol nestalih,  članovi porodica nestalih su lijepili svoje poruke kojima su, između ostalog, tražili  od nadležnih institucija BiH i regije da se aktivnije uključe u proces traženja nestalih i time okončaju njihovu višegodišnju patnju.

U ime ICMP-a Azra Penava je kazala kako će porodice od država potpisnica  deklaracije o nestalima tražiti da se 30.avust proglasi Danom sjećanja na nestale u BiH.

Jadranka Husković, ispred članova porodica zarobljenih i nestalih "Vranica", kazala je kako je žalosno da vlasti do sada nisu učinile ništa da se pronađu nestali u proteklom ratu.

- Ja sam majka nestalog Feđe. On i još dvoje djece iz Mostara još nisu pronađeni - kazala je Husković.

Amela Studenović, u ime porodica nestalih pripadnika Armije RBiH koji su zarobljeni u Bijelom Polju kod Mostara 1.jula 1993.godine, kazala je kako se jučerašnjim potpisivanjem deklaracije moglo riješiti sve kako bi se predala dokumentacija o nestalim koja se skriva 20 godina.

- Porodice i preko privatnih veza uporno tragaju za informacijama ali smo sami nemoćni da otvaramo grobnice na kojima se danas prave stambene zgrade i poslovni prostori. Ja tražim supruga Semira Studenovića i njegovog saborca Aliju Agića koji su zarobljeni na "Elementari" u Bijelom Polju i do danas im nema traga - dodala je Studenović.

Istražiteljica Instituta za nestale osobe BiH Sanja Mulać je kazala kako se u Hercegovini još traga za sudbinom 720 nestalih. Najveći broj, njih 153, nestao je na području Općine Nevesinje  dok se u Mostaru traga za 87 NN osoba.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.