BIH

Mediji u regionu i svijetu pišu o spašavanju rudara iz jame "Raspotočje"

Spasilački timovi pokušavaju doći do zarobljenih rudara

A. Sm. - A. Du.

5.9.2014

Mediji u regionu jučer i danas prenose o nesreći koja je zadesila jamu "Raspotočje", rudnika mrkog uglja Zenica. U "gorskom udaru" koji je pogodio Zenicu i tako izazvao urušavanje zemljišta u jami ostala su zarobljena 34 rudara.

Hrvatski portal Index.hr navodi da se odvija prava drama dok spasilački timovi pokušavaju doći do 34 zarobljena rudara ali da im je osiguran dotok svježeg zraka i postoji stalna telefonska veza s rudarima u jami.

Srbijanski Blic.rs piše da je dio treće smjene sišao u jamu sa spasilačkim timovima i radi na sanaciji podzemnih prostorija kako bi došli do svojih radnih kolega. U jami je zabilježena minimalna prisutnost opasnog gasa metana. Zeničkim rudarima u pomoć su stigle specijalizovane ekipe četa za spašavanje iz rudnika Breza, Kakanj i Đurđevik, koje će pomagati u izvlačenju rudara iz jame.

Hrvatski portal Dnevnik.hr piše da je mnogo članova porodica blokiranih rudara koji od četvrtka čekaju pred ulazom u jamu, iako su rudari prema posljednih informacijama dobro i zdravo. Navode da se jama "Raspotočje" smatra posebno opasnom jer se u njoj razvija plin metan. Pomoć u spašavanju pružaju i stručni timovi iz obližnjih rudnika.

Mnogi svjetski mediji prenijeli su vijest o velikoj rudarskoj drami koja se odvija u Raspotočju, a među njima su i agencije Agence France-Press (AFP) i Asociated press (AP).

Kada je riječ o medijima u Njemačkoj, o nesreći kod Zenice prenijeli su "Spigel online", "Bild", "Deutschlandfunk" i drugi.

U Sjedinjenim Američkim Državam vijest je prostrujala u medijima poput "Huffington post", "Miami Herald", "US News", "Daily news", "ABC news" i brojnim drugim.

Spašavanje 34 rudara, koji su u četvrtak navečer nakon zemljotresa koji je pogodio ovo područje prate i drugi svjetski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.