BIH

Stanje poslije poplava u općini Tuzla pod kontrolom

Nevrijeme prouzrokovalo poplave

M. Ahmedić

12.9.2014

Nevrijeme praćeno grmljavinom i jakom kišom koje je u srijedu uvečer zahvatilo područje Općine Tuzla prouzrokovalo je za kratko vrijeme izlijevanje lokalnih potoka na putne komunikacije i u dvorišta kuća, kao i pomijeranje postojećih klizišta.

Međutim, prema mišljenju šefa geološkog tima Štaba civilne zaštite Tuzla, Izeta Žigića, sadašnje stanje na području ove općine je pod kontrolom.

-Na pojedinim područjima su bile poplavljene kuće, jer za kratko vrijeme vodotoci nisu mogli primiti velike tekućine vode. Bilo je i određenih odrona i nanosa na par lokacija, značajnijih pomijeranja postojećih klizišta smo imali u istočnom dijelu Tuzle, na području Požarnice. U naselju Rasovac je zemlja krenula na cestu, ali novih pojava klizanja terena ili većih problema nije bilo - istaknuo je Žigić.

Kazao je da kompletne ekipe Štaba civilne zaštite dežuraju i da na svaku dojavu građana interveniraju, te da nemaju ni jednu lokaciju, kako kaže, gdje bi došlo do urušavanja objekata, kao što je to bilo u maju mjesecu.

- Imamo sedam ekipa koje non-stop obilaze teren prema dojavama građana. Ljudi su uplašeni još od majskih poplava i prijavljuju najmanju promjenu, kao što je pucketanje objekata. Obavili smo monitoring na svim lokacijama za koje smo imali intervencije i poduzeli odrđene mjere. Nemamo ni jednu lokaciju gdje bi došlo do urušavanja objekata. Smatramo da je sadašnja situacija pod kontrolom - naglasio je Žigić.

Na kraju je dodao da su do sada radili na poduzimanju interventnih mjera na terenu i spašavanju objekata, a u naredno periodu će raditi, kaže, na istraživanju klizišta, kako bi doveli stanje na terenu u potpunu sigurnost.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.