BIH

Svečano otvorena rekonstruirana Poljska džamija u Tuzli

Jedno od svjedočanstava o putu bh. naroda

A. A.

14.9.2014

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika danas je u Tuzli svečano otvorena renovirana Gazi Turali-begova džamija, poznatija kao Poljska džamija. Sa ceremonije je poručeno je da je ovaj objekt jedan od svjedoka duhovnog stabla Tuzle, dugog preko četiri stoljeća.

Gradnja džamije je prema riječima Hasana ef. Spahića završena 1572. godine, kada je Turali-beg preselio na ahiret, a obnovljena je 1890. godine, kada je oko džamije nasuto 145 centimetara zemlje. Također, obnovljena je 1910. i 1968. godine, a 2005. džamija je zajedno sa turbetom i haremom proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

-Duhovnost našeg naroda doseže do stare Bosne i starog bosanskog plemstva. Sarajevo je uspjelo sačuvati Gazi Husref-begov vakuf i pomen na njega, a Tuzla tek sada pokušava otkriti svoju prošlost kroz ime Turali-bega. Malo ko je znao za ime ovog velikana, jer su svi džamiju zvali Poljska. Turali-beg je bio vizionar, koji je džamiju sagradio izvan zidina tadašnje čaršije, u polju, jer je znao da će se oko džamije napraviti mahala, put, trgovine, da će život procirkulirati i da će se na taj način grad proširiti-podsjetio je Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

On je dodao da se sa ponosom treba spominjati Turali-begovo ime, koje je jedno od svjedočanstava o putu bh. naroda.

-Danas možemo biti ponosni na renoviranje ovog objekta pored kojeg prolaznici zastaju da bolje pogledaju njegove ljepote. I sami smo dijelili sudbinu džamije, jer smo i mi poput temelja i munare džamije bili do pola zatrpani-naglasio je Kavazović.

Sa otvaranja je poručeno da je Tuzla također ponosna zbog bogatstva crkvi i drugih religija, a najavljena je i temeljita obnova Behram-begove džamije.

Džamija je svoja vrata vjernicima otvorila u ramazanu 2013. godine, a današnjem zvaničnom otvaranju osim vjernika, imama i vakifa, prisustvovali su i lokalni političari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.