BIH

Klizište nosi sedam kuća i puteve kroz selo

U povratničkom naselju Stenjak kod Teslića

Autor:M. Čabrić

17.9.2014

U majskim poplavama u teslićkom kraju su oštećena 84 objekta. Pokrenuto je oko 200 klizišta koja su ugrozila 25 kuća. Još toliko je potpuno uništeno. Teško je i u povratničkom naselju Stenjak gdje u zaseoku Ledine klizište prijeti da uništi sedam kuća i dva puta kroz selo.

- Tražili smo pomoć u Općini, ali ništa. Dolazili nešto slikali mobitelom i to je to. Kopam evo i sam što se može spašavam.  Stoka mi je preko noći u štali, napolju po danu i tako već danima - kaže Alija  Golub iz Ledina.

Oko 40 povratnika u Ledinama danonoćno strahuje za živote i imovinu.

- Svejedno mi je da odnese i štalu i sve, ali bojim se djeci. Ali, nije ti svejedno da ti donese kuću. Nemaš gdje biti. Nemamo gdje. Ne možeš nigdje doći. Možeš doći na sat dva, dan sedam dana, a šta poslije - pita se  Džemila Golub.

- Obraćali smo se vlastima. Niko nas ne gleda. Nas je petero tu u jednoj kući.  Ja sam se nadala da je stalo, ali ono svaki put klizi dalje - priča nam mještanka Hedija Kunić.

U Općini Teslić kažu kako rade koliko mogu.

- Od Vlade RS nismo dobili gotovo ništa, nikakvu vrstu pomoći. Dakle, sve je palo na budžet lokalne zajednice. Mi radimo koliko možemo sa svojim kapacitetima i sredstvima. I druga stvar, mjerama zaštite, naknadama od šteta nisu obuhvaćena klizišta - kaže Dule Borić, šef Odsjeka CZ u Općini Teslić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.