BIH

Budimir "odjednom" odlučio deblokirati rad Vijeća za vitalni interes

Netom pred izbore

A. Du.

28.9.2014

Aktuelni predsjednik FBiH Živko Budimir (SPP), koji je prošle godine blokirao rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije, naprasno ga je odlučio sada deblokirati. Izabran je, naravno, pogodan trenutak - netom pred opće izbore!

Ustavni sud FBiH u prošlom broju „Službenih novina FBiH“, otprilike na poluvremenu izborne kampanje, objavio je odluku u kojoj se navodi da je predsjednik Federacije povukao svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti imenovanja sudije Edina Muminovića u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa. Razlozi za ovaj njegov čin nisu navedeni.

Inače, Parlament FBiH je u julu prošle godine potvrdio imenovanje Muminovića kao člana Vijeća za zaštitu vitalnog interesa, nakon što je zbog niza ranijih poteza Budimira rad ovog tijela bio blokiran.

Kao što je poznato, Vijeću je tokom cijelog Budimirovog te mandata vladajuće koalicije SDP-SDA onemogućeno djelovanje jer se, jednostavno, nisu poklopili interesi federalnih vlastodržaca u brojnim kadrovskim križaljkama.

Tako ovo vijeće, između ostalog, nije moglo odlučivati o blokiranim odlukama o smjeni Vlade FBiH te imenovanju novog Upravnog odbora RTVFBiH. Očito je da su sada oni koji imaju poluge vlasti u svojim rukama odlučili da za navedenim peripetijama više nema potrebe.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.