BIH

SRAMOTNO Grupa huligana demolirala dvorište Zemaljskog muzeja u Sarajevu!

Razbijena tri stakla

A. Nu.

28.9.2014

Grupa huligana danas je između 16 i 17 sati, upala u botaničku baštu Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Mladići s kapuljačama na glavi, prema riječima uposlenih, polupali su staklo na tri prozora, a razbijeno je i staklo na ulaznim vratima Odjela za etnologiju.

Ekipa "Dnevnog avaza" zabilježila je fotografije polupanih prozora i uništenog dvorišta muzeja.

- Na smjenu sam došao u 19 sati, zatekli smo strašnu sliku. Željezni putokazi koji su postavljeni po cijelom vrtu muzeja kao smijernice za kretanje iščupani su iz zemlje, i bačeni u obližnju fontanu. Također,  žardinjere sa cvijećem su razbacane po cijelom vrtu, a neke su i razbijene. Polupano je i nekoliko svijetljiki. Jedan stečak, star nekoliko stotina godina  koji se nalati pored stubišta na ulazu u ovaj odjel je skroz iskrivljen - kazali su nam zaštitari.

Uposleni tvrde da su čupali i ruže, te ukrasno žbunje.Dodaju da je željeznom štangom razbijen i jedan štok na zgradi.

- Kolegica mi je rekla da je vidjela jednog mladića kako trči po bašti s duksericom na glavi dok je bježao. Za 120 godina postojanja Zemaljskog muzeja ovako nešto se nije  desilo. To je sramota. Mislimo da je ovo reakcija na otvoreno pismo koje je direktor uputio ministru kulture FBiH Salmiru Kaplanu i vlastima o nebrizi u čuvanju ovog nacionalnog blaga. Ovo je atak na državu BiH i njeno bogatsvo koje ima, neko hoće njeno bogatsvo i tradiciju da uništi  - kazao nam je zaštitar.

On je podsjetio da je muzej zatvoren 4. oktobra prije dvije godine, te ovaj napad pripisuje "političkoj bh. sceni" koja je kumovala njegovom zatvaranju.

 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.