BIH

Ko opstruira istrage o krivcima za užasne posljedice poplava?

Tužilaštva i policije nakon majske katastrofe

S. DEGIRMENDŽIĆ

3.10.2014

Istraga o odgovornima za katastrofalne posljedice i više desetina mrtvih nakon poplava koje su sredinom maja pogodile našu zemlju u Federaciji BiH spuštena je s federalnog na kantonalni nivo i postoji mogućnost da nikada ne bude do kraja provedena, saznaje "Dnevni avaz".

Prvobitno je naredbu o provjeri nadležnih federalnih institucija o postupanju prije i tokom poplava Sektoru kriminalističke policije Federalne uprave policije (FUP) izdao Dragan Lukač, direktor FUP-a, krajem maja.

Dosadašnje analize

No, četiri i po mjeseca nakon poplava o nalazima istrage o eventualnoj odgovornosti i krivcima niko ne želi govoriti. Iz FUP-a nam je potvrđeno da su nakon provjera Federalnom tužilaštvu dostavili službeni izvještaj na upoznavanje, ocjenu i donošenje tužilačke odluke.

- Ovim službenim izvještajem tretirane su vode prve kategorije, koje su u nadležnosti FBiH. U izvještaju su indicirane određene i radnje i događaji koji po svom karakteru mogu upućivati na nezakonito djelovanje i ponašanje odgovornih osoba u institucijama FBiH, a koje su usko povezane sa zaštitom i spašavanjem ljudi i imovine u vrijeme elementarne nepogode - kažu u FUP-u.

Ali, umjesto tužilačke odluke, kako je vidljivo iz odgovora FUP-a, Federalno tužilaštvo naložilo je da se aktivnostima u vezi s posljedicama poplava bave kantonalna tužilaštva.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za "Avaz" je potvrđeno da je bilo nekih aktivnosti u vezi s poplavama u Vogošći, ali nismo dobili konkretan odgovor o dosadašnjim nalazima, pogotovo onima koje se odnose na federalne institucije.

- Vezano uz poplave širih razmjera koje su se desile u maju, dežurni tužilac izlazio je na lice mjesta i tom prilikom naložio nadležnoj policijskoj upravi da se izvrše sve potrebne predistražne radnje te da po njihovom završetku izvještaj s pratećom dokumentacijom bude predat ovom tužilaštvu - navedeno je u odgovoru Tužilaštva KS na naš upit.

Direktno nadležni

Posebne aktivnosti iz FUP-a najavljivane su u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Sarajevskom i Posavskom kantonu.

No, Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, koji je pretrpio ogromne posljedice tokom majske katastrofe, potvrdila je za "Avaz" da odgovorne u tom kantonu policija ne traži niti provodi aktivnosti.

Ista vijest stiže i iz Posavskog kantona.

Iz odgovora koje smo dobili jasno je da se na meti policijskih i pravosudnih institucija nije našao niko od onih koji su na federalnom nivou direktno nadležni i odgovorni za prevenciju poplava, a to su, prije svega, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencija za vodno područje rijeke Save, ali i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), te sama Vlada Federacije, u čijoj su nadležnosti sve ove institucije.

MUP TK: Prijava protiv menadžmenta Rudnika

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona ističu da su neke prijave samo proslijeđene FUP-u.

- Zaprimili smo prijavu Boračke organizacije Rudnika Kreka Tuzla u kojoj se navodi da menadžment Rudnika nije poduzeo potrebne mjere i radnje na odbrani PK Šikulje od poplava - naveli su iz ovog tužilaštva.

Gdje su otišli milioni za prevenciju

Ured za reviziju institucija FBiH ustanovio je u dosadašnjim revizorskim izvještajima o prevenciji poplava te u onom Agencije za vodno područje rijeke Save, kojom upravlja Sejad Delić, visokorangirani kadar SDA, niz propusta.

Revizori su izračunali da vodne naknade koje građani plaćaju 12 godina iznose čak 467 miliona KM, a po tom osnovu samo u 2013. uplaćeno je 13.691.838 KM. No, niko ne zna gdje i na šta su utrošeni ovoliki milioni.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.