BIH

Hadžije iz BiH boravile na visoravni Arefat

Centralni hadžski obred

Fena

3.10.2014

Na visoravni Arefat od ranih jutarnjih sati počele su se okupljati ovogodišnje hadžije iz cijelog svijeta, prema službenim informacijama njih oko 2,7 miliona među kojima se nalazi i 1.411 hadžija iz BiH.

Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni dio obreda hadža, javlja MINA.

"Hadž je Arefat", kazao je Muhammed a.s. vezano za boravak na ovoj visoravni 9. dana zu-l-hidždžeta, dana uoči Kurbana-bajrama. Ovogodišnje hadžije iz BiH još sinoć su se počele okupljati na Arefatu gdje će ostati tokom današnjeg dana.

Tokom boravka na Arefatu, za bh. hadžije će biti organizirano zajedničko predavanje, druženje kao i učenje Kur`ana, dok će na kraju boravka na Arefatu biti proučena i zajednička arefatska dova.

- Tokom protekle noći sve naše hadžije su izašle na Arefat gdje su klanjale sabah-namaz u džematu. Prije podne namaza počeo je naš arefatski program nakon kojeg smo spojeno klanjali podne i ikindiju namaz. Arefatsku dovu ćemo proučiti u 17.15, a potom ćemo se svi zaputiti prema Muzdelifi - kazao je za MINU rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

U okviru arefatskog programa na početku su ašere proučili hafizi među ovogodišnjim hadžijama. Potom su se hadžijama obratili ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji Haris Hrle, koordinator vodiča Izet ef. Čamdžić, rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović te ovogodišnji reisu-l-hudžadž (glavni vođa hadžija) muftija Edhem ef. Čamdžić, dok su arefatsku atmosferu učenjem ilahija uljepšali imami. Učenjem arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban-bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.