BIH

Bevanda: Dao sam iskaz kao svjedok, budžet nije oštećen!

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH za “Avaz”

F. K.

6.10.2014

Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u izjavi za „Dnevni avaz“ pojasnio je da je izjavu državnim pravosudnim institucijama dao kao svjedok, i to na okolnosti zaključenja ugovora s EBRD-om za najjužniji dio koridora 5C, kao i za penale koji su plaćeni zbog neimplementacije tih sredstava.

Na taj način želio je izbjeći moguće nesporazume u javnosti, pojašnjavajući da je ovo kazao i u intervjuu za dvije televizije, i to kao reakciju na nedavne optužbe koje je na njegov račun iznio premijer Federacije Nermin Nikšić (SDP).

- Ne bih komentirao pravosuđe, vjerujem u riječi glavnog tužioca koji je, kad je preuzimao mandat, rekao da se neće baviti montažama. Prikupio sam sve dokumente. Kada su u pitanju te okolnosti, to su, ustvari, uvjeti ugovora koji su se morali ispuniti. Proračun nije oštećen i sve je naplaćeno od javnog preduzeća - kaže Bevanda.

On se u izjavama referirao na Nikšićeve tvrdnje koji je kazao da je na početku svog mandata podnio krivične prijave protiv Bevande kao bivšeg ministra finansija FBiH te prethodnog saziva Vlade, i to zbog kupovine zemljišta za smještaj Vlade.

- U tom intervjuu je samo pljuvanje, Dragan Čović, HDZ BiH i ja ispadosmo najveći zločinci ovoga svijeta. Kada su u pitanju EBRD i ova dionica do Bijače, koju su oni otvorili da kažu da grade, sredstva je u cijelosti osigurala bivša Vlada BiH. Oni su potrošili taj novac, a hvale se da su nešto osigurali. To je kao da se ja hvalim da mi je ćaća pokojni osigurao novac, a ja to potrošio. Na drugoj strani, on priča kako smo mi ostavili pustoš. To je jad, ništa više - ističe Bevanda.  

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.