BIH

Potpisan protokol parlamentara Srbije i RS: Fondovi EU samo preko država

Tek još jedan predizborni gest

Redakcija

6.10.2014

Predsjednici skupštinskih Odbora za evropske integracije Srbije i Republike Srpske potpisali su danas protokol o saradnji koji podrazumijeva razmjenu iskustava na putu evrointegracija i zajedničko apliciranje prema IPA fondovima.

Protokol su potpisali predsjednik Odbora Skupštine Srbije Aleksandar Senić i predsjednik skupštinskog Odbora Republike Srpske Branislav Borenović, javio je Tanjug.

Uspkos pompeznosti najave nakon parafiranja sporazuma, riječ je tek o još jednom predizbornom gestu, s obzirom da se u komunikaciji EU sve aktivnosti, naročito one skopčane s dodjelom novca, striktno odvijaju uz konsultacije s državnim organima.

Prema potpisanom protokolu, Srbija i RS imat će „čvrstu i tijesnu suradnju dva odbora u pogledu evropskih integracija, jačanju nadzorne uloge parlamenta, a zajedno će se konkurirati za sredstva iz evropskih IPA fondova“.

- Nadamo se da će ova saradnja doprinijeti bržim integracijama i Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i da ćemo prenositi jedni drugima svoja iskustva u tom procesu", rekao je Senić.

- Mi mislimo da u prekograničnim projektima i drugim projektima možemo dio sredstava usmjeriti i prema građanima Srbije i prema građanima Srpske kroz zajedničke projekte - rekao je Borenović, podsjetivši da su IPA fondovi u velikom iznosu na raspolaganju u 2020. godini i da je više od 11 milijardi eura na raspolaganju zemljama zapadnog Balkana.

Iz ovih fondova za prekograničnu saradnju određeno je više od 3 milijarde KM.

BiH, međutim, zbog nepostojanja mehanizma koordinacije ne može računati da će dobiti novac iz IPA II, nekih milijardu KM!

U potpisanom protokolu navedeno je da će se suradnja dva odbora odvijati kroz razmjenu iskustava u procesu usklađivanja zakonodavstva s pravnim stečevinama EU i jačanje regionalne suradnje uz sagledavanje zajedničkih zahtjeva za sredstva iz fondova EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.