BIH

Visoko: Obespravljeni radnici Veleprometa na ulici traže svoja prava

Protesti ispred zgrade Općine i Suda

N. Sm

8.10.2014

Obespravljeni radnici nekadašnjeg visočkog trgovačkog giganta, kompanije Velepromet maloprodaja, protestirali su u srijedu ispred zgrade Općinskog suda Visoko, a nakon što im se niko nije obratio, proteste su nastavili i ispred zgrade Općine Visoko.

Radi se o velikom broju radnika kojima nikada nije uvezan radni staž, a objekti Velepromet maloprodaje se svakodnevno prodaju i na taj način se podmiruju određeni sudski procesi koji se vode protiv ove firme.

- Došli smo da ukažemo nezadovoljstvo neradom Općine, Suda, Vlade ZDK, mi smo kantonalna firma, nemamo direktora, Nadzornog odbora, prodaju nam objekte u bescijenje putem sudskih zabilježbi, imamo 20 ljudi koji su stekli uslove za penziju, ima nas ukupno 300 kojima nije uvezan staž. Prodaju nam objekte, a mi smo prinuđeni na ovaj način da tražimo svoja prava. Bili smo ispred Općinskog suda u Visokom i niko nam se nije obratio niti nas primio, došli smo svoje nezadovoljstvo pokazati i pred Općinom u Visokom. Ovim putem pozivamo advokate koji zastupaju radnike, pozivamo i Vladu ZDK, da sjedemo, da se dogovorimo, da nam objekte više ne prodaju, da nam uvežu napokon staž i da pošteno možemo otići u penziju koju smo zaradili - kazao nam je Enver Genjac, jedan od obespravljenih radnika Velepromet maloprodaje Visoko.

enver-genjac

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.