BIH

Ko želi poslati GRAS u stečaj?

Sindikat komunalne privrede preduzeća: Vlada KS platežno nesposobna

J. Gazija

8.10.2014

Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo dostavilo je odgovor po zaključku Vlade gdje sugerišu da se pokrene stečajni postupak GRAS-a, a u skladu sa važećim zakonskim odredbama, navode u Sindikatu komunalne privrede preduzeća.

Zaključkom Vlade KS utvrđeno je da je u prošloj godini GRAS ostvario gubitak u iznosu od 24.389.959 KM, te da je to preduzeće na dan 31. decembra 2013. ostvarilo ukupan gubitak koji je veći od vrijednosti kapitala za 36.984.814 KM.

Također, utvrđeno je da su kratkoročne finansijske obaveze GRAS-a na dan 31. decembra 2013. godine iznosile 91.660.310 KM, te da su u odnosu na kraj prethodne godine veće za 26,5 posto. Utvrđeno je i da je preduzeće već duži vremenski period platežno nesposoban, te da ne izmiruje svoje dospjele novčane obaveze prema povjeriocima.

- Kako iz utvrđenih činjenica proizilazi da su stečeni zakonski uvjeti za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, to se u smislu odredbi Zakona o stečajnom postupku FBiH navedeni prijedlog mora podnijeti od organa ovlaštenog za zastupanje bez odlaganja - naveli su iz Pravobranilaštva KS.
Iz Sindikata komunalne privrede GRAS-a saopćili su da je interesantno da zaključci Vlade KS, na osnovu kojih je Pravobranilaštvo radilo, sadrže nepobitne činjenice o visini finansijskih obaveza GRAS-a i da je GRAS trenutno platežno nesposoban, ali nema isto tako nepobitne činjenice da je najveći razlog za ovakvu finansijsku situaciju katastrofalna politika subvencioniranja povlaštenih kategorija stanovništva i da je po tom osnovu Kanton oštetio preduzeće za više od 200 miliona KM.

- Trenutno se u vezi štete koja je nanesena GRAS-u od Vlade KS zbog načina subvencioniranja, pred nadležnim sudom vodi spor i tek po njegovom okončanju znat će se prava finansijska situacija u GRAS-u - ističu u Sindikatu.

Mada sve firme iz oblasti komunalne privrede u KS posluju sa gubitkom i po tom osnovu su sve zrele za stečaj, iz Sindikata dodaju, samo se kod GRAS-a poteže to pitanje jer je jedini imao dovoljno hrabrosti da sudskim putem zatraži namirenje finansijske štete koju Vlada KS čini svim firmama u oblasti komunalne privrede, kršeći svoju zakonsku obavezu o iznosu i načinu subvencioniranja usluga.

Ssmatraju da je indikativno što ovakav prijedlog dolazi u momentu kada su u GRAS počela pristizati vozila, 15 autobusa već je stiglo, a uskoro se očekuje nabavka još oko 50 voznih jedinica, kojima bi se poboljšao kvalitet i kvantitet usluge gradskog prijevoza.

- Dosad nanesena šteta firmama iz oblasti komunalne privrede zbog nepoštivanja odredbi Zakona o komunalnoj privredi od Vlade KS, i zbog nemogućnosti Vlade KS da finansijski podmiri stvarne troškove poslovanja, a istovremeno nedostatka volje ili sposobnosti da izvrši izmjene u sistemu subvencioniranja, po našoj slobodnoj procjeni, premašuje jednogodišnji budžet KS i dovodi Vladu KS u poziciju platežne nesposobnosti, a to je isti razlog zbog čega u GRAS-u predlažu stečaj - navode iz Sindikata komunalne privrede GRAS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.