BIH

Glasali s tuđim dokumentima,kupovali glasove,vršili pritiske na birače...

Brojne nepravilnosti na područja Orašja i Odžaka

N. TROGRLIĆ

13.10.2014

Nedjeljne izbore na području oraške i odžačke općine pratile su brojne nepravilnosti koje su uočili promatrači političkih subjekta, nevladinih organizacija i udruga građana. Veći broj nepravilnosti uočen je na nekim biračkim mjestima na području Orašja. Probleme su,kažu promatrači, pravili predsjednici i članovi pojedinih biračkih odbora.

-Predsjednici biračkih odbora odbijali su primati naše primjedbe na uočene nepravilnosti. Nisu željeli potpisati primjedbe,a nakon prebrojavanja glasova odbili su nam dati kopije zapisnika. Zbog toga smo protestirali i kod Općinske izborne komisije u Orašju, posebno zbog lošeg rada biračkog odbora na glasačkom mjestu za nepotvrđene birače. Danas ćemo uputiti i službeni prigovor nakon što usuglasimo stavove s drugim promatračima - kaže nam mlada aktivistica i promatrač ispred Posavske stranke.

Drugi promatrač koji je bio angažiran za promatranje izbora na jednom od biračkih mjesta u Donjoj Mahali te kaže kako je uočio da je jedan od glasača donio ličnu kartu starice i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora (HDZ BiH)  glasao u njeno ime. U tom selu su uočeni aktivisti dva HDZ-a kako dovoze i odvoze glasače, u Omladinskom domu im daju instrukcije kako glasati, a u susjednom selu Kostrč su prosto s bicikala „skidali“ starice tražeći od njih da glasaju za spomenutu stranku.

Na području općine Odžak uočeno je da su na jednom biračkom mjestu bili isključivo svi članovi biračkog odbora iz reda HDZ BiH. U Općinsku izbornu komisiju u tom mjestu, kaže nam jedan od ovlaštenih promatrača, aktivisti SDA su u više navrata dovodili jedva pokretne starce i provjeravali na kom su biračkom mjestu registrirani.

- Vidio sam starca drhtavog lica, neobrijanog i vidno zapuštenog sa slušnim aparatom, kako ga dvojica aktivista SDA dovode u OIK i traže podatke o njegovoj registraciji. Nesretnik je jedva stajao na nogama držeći se za rukav jednog od aktivista. Nedugo potom doveli su drugog starca oronulog lica. I opet ista šema - kazao je jedan od priomatrača te dodaje da je u Odžaku Posavska stranka podnijela nekoliko primjedbi na uočene izborne nepravilnosti.

- Kandidat SDA Velid Subašić za Skupštinu Posavskog kantona  je izvjesnom 18-godišnjaku ispred trgovine „Centar“ u Odžaku u subotu, na dan izborne šutnje,uručio kopiju glasačkog listića sa uputama kako glasati. Na listiću su bila prekrižena imena Anesa Osmanovića, Kemala Plavića i Velida Subašića, kandidata SDA za kantonalnu Skupštinu. Svjedokinja koja nam je to prijavila kaže da je mladić izjavio kako mu je Velid nudio novac za glasovanje (Avaz je u posjedu kopije izjave). To sam prijavio Općinskoj izbornoj komisiji - kaže nam Goran Martić promatrač iz Odžaka.

Prigovore na nepravilnosti u Odžaku je podnijela i Demokratska fronta optuživši članove biračkog odbora da su pocijepali plakat te stranke koji se nalazio na privatnom posjedu i na udaljenosti većoj od pedeset metara od biračkog mjesta.

Posavska stranka  je u Odžaku prijavila aktiviste SDA da su kroz grad skupljali birače i prevozili ih do biračkih mjesta dajući im pri tom instrukcije kako da glasaju za njih.

Osim toga, brojne su pritužbe upućene iz manjih stranaka, da su navodno još uvijek vladajuće stranke u Posavskom kantonu, na razne načine vrbovale promatrače i članove biračkih odbora tako da su ovi odustajali od rada u biračkim odborima ili su odbili promatrati izbore na sam dan izbora što je, tvrde predstavnici tih stranaka, nedopustivi apsurd i zastrašivanje birača.

Osim toga na području Orašja uočen je veliki broj birača koji su registrirani u inozemstvu za glasanje putem pošte mada veći broj njih nikada nije ni bio u zemljama u kojima su registrirani. Zbog toga je najavljena istraga koja treba pokazati kako su politički manipulanti došli u posjed kopija ličnih karata građana koje su potom registrirali za glasanje putem pošte. Tu je u pitanju veći broj oštećenih građana kojima je uskraćeno pravo glasanja ili je netko glasao za njih dok je dio njih ipak uspio glasati na biračkom mjestu za nepotvrđene glasače.

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima na birališta u općini Orašje izašlo je 8.677 glasača od ukupno 16.516 upisanih birača ili 51,86 posto dok je na području Odžaka od ukupno 16.251 upisanog birača na glasanju izašlo njih 6.774 ili 41,50 posto.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.