BIH

SIPA u Mostaru uhapsila Ibrahima Demirovića

Zbog sumnje za počinjeni ratni zločin

Fena

15.10.2014

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Mostara, rano jutros lišili su slobode osumnjičenog Ibrahima Demirovića, zvanog "Hećim", rođenog 27. februara 1955. godine u Mostaru, državljanina BiH. 

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, tokom 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH, u svojstvu komandanta 47. brdske brigade, na području mjesta Potoci, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

On je osumnjičen da je u periodu od jula novembra 1993. godine, naoružan i u vojnoj odori, dolazio do objekta škole u Potocima, gdje se nalazio veći broj nezakonito zatočenih civila hrvatske nacionalnosti, među kojima žena, djece i staraca. On se tereti da je iz tog objekta u više navrata odvodio oštećenu „B“, u kuće u blizini, gdje je nad oštećenom uz prijetnje u više navrata izvršio silovanje, prijeteći joj da će u slučaju opiranja, pustiti da je siluje veći broj vojnika. 

Demirović je pod istragom i osumnjičen je da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. 

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužitelju koji će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora. 

Istraga u ovom predmetu se nastavlja u pravcu podizanja optužnice, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.